Za kraj 25. Zadarskog kazališnog ljeta ne propustite pogledati novu predstavu N.V. Gogolj „KABANICA" nastalu u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar u režiji Vinka Radovčića. Premijera je u srijedu, 31. srpnja, a izvedba 1. kolovoza u Kazališta lutaka Zadar. Početak predstave u 21:30 sati.

O predstavi: 

Redatelj: Vinko Radovčić

Dramatizacija: Sunčica Sodar
Scenografija i video projekcije: Naonar
Kostimograf: Anita Goreta
Oblikovatelj svjetla: Frane Papić
Savjetnica za scenski pokret: Matea Bilosnić
Izbor glazbe: Vinko Radovčić
Izrada scenografije i rekvizita: John Čolak

U predstavi igraju Lovro Ivanković, Luka Barešić, Deni Sanković, Matino Antunović, Toma Medvešek i Domagoj Nižić.

Dramska predstava "Kabanica" jest glasan prosvjed protiv ugnjetavanja maloga čovjeka, protiv socijalne nejednakosti i nepravde. U tematskoj osnovi to je predstava koja ukazuje na suprotnosti: s jedne strane, na okrutnost birokratsku zatupljenost ličnosti na društveno višim položajima vlasti, a s druge na jadne sudbine nižih društvenih slojeva. Suprotnosti tih dvaju strana prikazat će se kroz suprotstavljenje i supostojanje jednoga jedinstvenoga lika, Akakija Akakijeviča, kao i jedne samouvjerene i napuhane "Visoke ličnosti", kojoj se narugao i sam Gogolj, smiještajući je na vrlo nisku inteligencijsku razinu. 

Tako ćemo, osim evidentnih i centralno postavljenih suprotnosti, otkriti i opću besmislenost tadašnjeg, kao i današnjeg društvenog poretka jer je i sam Gogolj poantirao svoju istinu i realnost na sljedeći način - kazalište služi za podizanje nacionalne kulture, ali i za razvijanje socijalne osviještenosti tako što će vjerno odraziti sliku društvenog života, i to pokazujući sve njene rane i bolesti.

„Svi smo mi izašli iz Gogoljeve Kabanice", izjavio je Dostojevski, ističući njegovu važnost za rusku književnost realizma. I zaista, većinu onoga što je Gogolj uveo u književnost nastavljali su razvijati Turgenjev, Tolstoj i Dostojevski, svaki u svom smjeru, kroz svoj umjetnički izraz, opus i osobni pečat.

Ulaznice su u prodaji online na www.croatia-tickets.com i na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati te sat vremena prije početka predstave u Kazalištu lutaka Zadar. Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna.