Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća naći će se niz zaključaka o davanju suglasnosti gradskim tvrtkama na opće uvjete korištenja usluga. Jedna od njih je Liburnija, koja je regulirala međusobna prava i obveze s putnicima koji koriste usluge prijevoznika u linijskom cestovnom prometu na području grada Zadra i Zadarske županije te uvjete pod kojima će prijevoznik pružati usluge prijevoza putniku i njegovoj prtljazi kao i način mjerenja, obračuna i plaćanja pružene usluge.

Liburnija se obvezuje sigurno prevesti putnika i njegovu prtljagu prema ugovorenoj relaciji po objavljenom voznom redu, a putnik se obvezuje prijevozniku platiti naknadu za prijevoz. Ispravno poništene vozne karte vrijede i pri prijelazu isključivo u istom pravcu kretanja u vremenskom roku od 50 minuta.

Pravo na besplatni javni gradski prijevoz imaju redovni studenti Sveučilišta u Zadru s prebivalištem na području grada, osobe starije od 65 godina koje ne ostvaraju pravo na mirovinu, umirovljenici čija mjesečna mirovina ne prelazi iznos od 2.750, članovi obitelji korisnika „stalne pomoći" koji se nalaze na redovitom školovanju te članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a, Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata, Udruge tjelesnih invalida Zadra te Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Svjetlo", svi također s boravištem u Gradu Zadru.

Pravo na prijevoz bez vozne karte imaju i djeca do navršene pete godine života u pratnji odrasle osobe (do troje djece), slijepe osobe uz iskaznicu Udruge slijepih i njihova pratnja, djelatnici policije u službenim odorama te komunalni redarstvenici s iskaznicom.

Za vrijeme vožnje i boravka u vozilu putniku nije dozvoljeno ometanje osoblja i drugih putnika, pušenje, konzumiranje hrane i pića, bacanje otpadaka, ulazak u neprimjerenoj ili nečistoj odjeći i obući, unošenje predmeta koji mogu oštetiti vozilo i sl. Posebno je zanimljiva i odredba kojom je zabranjeno unošenje životinja izuzev pasa vodiča slijepih osoba, terapijskih i rehabilitacijskih pasa. Hoće li onda kontrolori izbacivati vlasnike psića koji se "nose u torbici" ili nekoga tko u košari prenosi zeca, mačku i sl., upitali smo direktora Edvina Šimunova.

- Kontrolori će dobiti naputak da samostalno procjenjuju situaciju i ako se ne narušava mir drugih putnika "progledati" u takvim slučajevima. Nije ovaj pravilnik "Sveto pismo", ako bude primjedbi građana može se i promijeniti. Ipak, neko ograničenje mora postojati, a kako su naši korisnici najvećim dijelom umirovljenici i djeca, htjeli smo ih zaštititi od neugodnih događaja, kaže Šimunov.

Kontrolor koji u vozilu prijevoznika zatekne putnika bez vozne karte ili s neispravnom voznom kartom ima pravo naplatiti putniku kaznu u iznosu od 100 kn, te od putnika zatražiti plaćanje vozne karte za relaciju na kojoj putuje, a ako putnik ne želi kupiti voznu kartu, isti je dužan napustiti vozilo na sljedećem autobusnom stajalištu.