Cijenu pobune mještana Velog Iža protiv odlaska tamošnjeg svećenika don Luke Šustića platit će, prema svemu sudeći, Livio Marijan, Ižanin i đakon Križevačke eparhije, koji je kritizirao odluku zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, odnosno činjenicu da ovo malo mjesto koje je u 800 godina postojanja dalo 140 svećenika sada ostaje bez župnika. Ili je barem to tako doživio zadarski nadbiskup.

U odgovoru medijima mons. Želimir Puljić poručio je da se pitanje razmještaja svećenika neće rješavati "na ulici, tržnici ili po portalima i novinama". U novom očitovanju na stranicama zadarske nadbiskupije, koje potpisuje vikar za pastoral don Igor Ikić, najavljena je sankcija za Marijana:

- Gruba je neistina kako otok Iž ostaje bez svećenika zbog odlaska sadašnjeg župnika don Luke na novu pastoralnu dužnost. Nažalost, tu je neistinu prema novinskom izvješću izgovorio i službenik Križevačke eparhije, đakon Livio Marjan, pa će mu zbog toga biti uskraćeno sudjelovanje na liturgijskim i pastoralnim slavljima diljem Zadarske nadbiskupije. Naime, nitko i nikada u ime Nadbiskupije nije rekao da otok Iž nakon premještaja sadašnjeg župnika ostaje bez svećenika, piše u odogovoru objavljenom kao reakciji na tekst u Zadarskom listu.

Za one koji ne poznaju situaciju, Livio Marijan više je godine radio kao osobni tajnik zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, nadbiskupijski vicekancelar i voditelj ureda za izdavaštvo i kulturu, nakon čega je prešao u grkokatoličku crkvu, odnosno Križevačku eparhiju, koja ju u Hrvatskoj zastupa. Tamo ga je 3. veljače 2018., u konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, križevački vladika Nikola Kekić "rukopoložio za đakona". Tom su obredu nazočili njegovi prijatelji i kolege svećenici iz rodnog kraja, mr. don Zdenko Milić, don Dario Tičić, don Slavko Ivoš (tada župnik Velog i Malog Iža!), o. Damjan Kružičević, don Krešo Ćirak, don Tomislav Končurat...

Kao đakon grkokatoličkog obreda Marijan je mogao sudjelovati na misnim slavljima u Rimokatoličkoj crkvi, što je on i prakticirao, ali više neće moći zbog ove izjave:

- Don Luku je narod jako zavolio, prilično dobro se snašao u toj župi i narod se spontano pobunio, osobito mlađi ljudi, da se župnika ne miče. Naime, kao otočanin i pripadnik te župe smatram nekorektnim da zadarski otoci, koji su u povijesti dali preko 1.500 svećenika glagoljaša i koji su cijelu povijest držali po pitanju klera te mnogi boravili upravo u kotarskim selima u kojima su dali i život za svoj narod, da sada u ovom razdoblju manjka klera plaćaju tu cijenu. Na otocima su župe stare preko tisuću godina, a na kopnu se vrlo lako autom može doći do svakog čovjeka u roku od 15 do 20 minuta na teritoriju cijele nadbiskupije, gdje i ima dosta svećenika i fratara. Međutim, na otocima, primjerice Molat, Iž, Dugi otok ili Vrgada imaju velik problem jer su otočke crkve najpunije, a ljeti je puno ljudi na otoku. Stoga bi za Veli Iž bila trauma da ostane bez svećenika, a to i nije u redu za ovo malo otočko mjesto s 800 godina povijesti i 140 svećenika koje je dalo, rekao je Livio Marijan Zadarskom listu.

Kako saznajemo, odluku još nije primio ni Marijan niti župnici koji bi mu to trebali uskratiti.

Zadarska nadbiskupija nedavno je imala nesuglasica i sa svojim svećenikom don Marinom Ninčevićem, koji je kao maneken nosio odijela jedne hrvatske tvrtke. "Don Marino dr. Ninčević nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godina nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koja nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se do sada odvijao u diskreciji", priopćili su tada iz Nadbiskupije.