Dvorište Doma za starije i nemoćne osobe ostalo je bez svog prepoznatljivog zelenila. Iza sablasnog prizora porušenih borova na Obali kneza Trpimira, prema riječima ravnatelja Doma Marka Buljata, stoji veliko nevrijeme koje poharalo zadarsko područje 7. srpnja.

- U nevremenu je srušeno čak 90% borova. Srećom nitko nije ozlijeđen, a pretrpjeli smo štetu na fasadi zgrade. Ostala su 2-3 visoka bora koja smo maknuli zbog sigurnosti naših korisnika. Pitanje je što bi bilo jučer uslijed vjetra da ih nismo uklonili. Pripremamo projekt kojim ćemo vrlo brzo ponovno ozeleniti taj prostor. Borove će kroz mjesec dana zamijeniti autohtono dalmatinsko ukrasno bilje, a naručit ćemo više biljke kako bi što prije natrag dobili hlad, rekao nam je Buljat.

I dok s jedne strane stoje porušeni borovi, s druge strane Doma na Sfingi u tijeku su radovi na obnovi depandanse. Riječ je o povećanju kapaciteta vrijednom šest milijuna kuna, koji su financirani iz vlastitih sredstava Doma. Korisnici će dobiti novouređene prostorije, među kojima i restoran s 50-ak mjesta. Zbog gradilišta trenutno je ograđen prolaz, što je izazvalo sumnju kod pojedinih građana koji taj put prema parku Maraska koriste godinama. No ravnatelj Buljat uvjerava kako će im ulaz ponovno biti omogućen čim radovi završe.

- Stanari okolnih zgrada ne trebaju brinuti, ostavit ćemo im prolaz za šetnju i s lijeve i desne strane, kao i između restorana. Uređenje restorana bit će završeno kroz 15-ak dana, nakon čega radovi prelaze na drugi ulaz. Sve bi trebalo biti gotovo do nove godine, najavio je ravnatelj zadarskog Doma za starije i nemoćne osobe.