Zadranin Antonio Milanović od rođenja boluje od cerebralne paralize, no svojim je trudom, ambicioznošću i zalaganjem u životu daleko dogurao. Prvostupnik je knjižnjičarstva i magistar novinarstva i odnosa s javnošću, zaposlenik Gradske knjižnice Zadar, a uskoro planira upisati i - doktorat! Javnost ga je već imala prilike upoznati zbog njegove konstantne borbe sa zakonima, a upravo njegova zanimljiva životna priča potakla ga je da napiše autobiografiju koja će imati naziv "Istinom protiv svih".

Radi se o knjizi koju je započeo pisati prošle godine, a koja priča o njegovom životnom putu, čak i od prije rođenja kada je njegova majka imala problema u trudnoći, pa sve do trenutka zaposlenja u zadarskoj Gradskoj knjižnici. Antonio je u svojoj knjizi opisao i gorak okus koji su mu ostavila neka iskustva s kojima se kao invalid suočavao u svakodnevnom životu, ali ima i lijepih dijelova kao što su poznanstvo i druženja s njegovim najboljim prijateljem, kojeg, kako kaže, izrazito cijeni.

- Cilj moje knjige je ukazivanje na nedostatke našeg zakonodavnog sustava, ali i da ona bude podsjetnik svima da slijede svoje snove i da se bore za sebe. U knjizi su opisani za mene bitni događaji, oni koji su meni obilježili život. Neke su stvari izostavljene zato što bi autobiografija izgubila poantu,  što ne znači da mi nisu važne, objašnjava nam Antonio.

Iako je početku mislio da će njegova knjiga biti na polici i skupljati prašinu, relativno je brzo, nakon dva tjedna potrage, našao izdavača koji će tiskati prvih 100 primjeraka! Iako je time izrazito zadovoljan, nada se da će se naklada u budućnosti proširiti kako bi doprijela do većeg broja ljudi.

- Po reakcijama ljudi mogu vidjeti da mnogi žele pročitati moju knjigu. Znaju me zaustavljati na cesti, grliti me i čestitati mi. Znam da nekad iskačem "kao iz paštete", ali sve sam to voljan, ako sve ovo što radim ima neki pozivan utjecaj. Svakako ostavljam prostor za drugi dio, iako je o njemu prerano pričati. Od trenutka zaposlenja 2017. godine pa do danas dogodilo se dovoljno za drugu knjigu. Hoće li ta druga knjiga izaći ili ne, ovisi o prihvaćenosti ove prve i o mojoj vlastitoj inspiraciji, ističe Antonio.

Mladi Zadranin ima i svoj Youtube kanal na kojem priča o svojim iskustvima i dogodovštinama, a trenutno radi na njegovoj kvaliteti i nabavci kamere. 

Promocija njegove autobiografije zakazana je za početak jeseni, a trenutno se radi na ilustracijama za koje je zadužena Antonijeva prijateljica i umjetnica Anita Mađerić te Branimir Čakić.