Na Radiju 057 gostovao je Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije. Jedan od povoda je aktualni natječaj kojim županija daje potpore poduzetnicima potpomognutih područja, brdsko-planinskih područja i otoka.

- Od ove godine, Zadarska županija provodi Program za dodjelu potpora mikro poduzetnicima i obrtnicima s potpomognutih područja, brdsko-planinskih područja i otoka na području Zadarske županije za 2019. godinu te smo početkom mjeseca objavili Javni poziv. Potpore će se dijeliti tradicijskim i umjetničkim obrtima, poduzetništvu mladih i žena, za početak rada poduzetnika te za sufinanciranje troškova poduzetnika za stručno osposobljavanje zaposlenika za 2019. godinu.

Korisnici potpora mogu biti samo mikro poduzetnici i obrtnici sa sjedištem na potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima ili otocima na području Zadarske županije. U Proračunu Zadarske županije za 2019. godinu kao potpora malom poduzetništvu osigurano je ukupno 200.000 kuna, a najviši pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 10.000 kuna. Treba napomenuti da pravo na potporu ima podnositelj zahtjeva za troškove nastale od lipnja 2018. godine.

Koje općine i gradovi spadaju pod potpomognuta područja, odnosno iz kojih se jedinica lokalne samouprave poduzetnici i obrtnici mogu prijaviti na natječaj?

U potpomognuta i brdsko-planinska područja Zadarske županije spadaju područja gradova Benkovca i Obrovca te općine Galovac, Gračac, Lišane Ostrovičke, Polača, Stankovci, Jasenica i Starigrad. U otoke Zadarske županije spadaju sve otočne općine na području Zadarske županije, ali i oni otoci u sklopu kopnenih općina, kao što su Vrgada, Rava i dr.

Kako se prijaviti na javni poziv i gdje se mogu pronaći obrasci?

Tekst Javnog poziva sa svim potrebnim obrascima objavljen je na mrežnoj stranici Zadarske županije. Zahtjev se predaje neposredno u pisarnicu Županije ili poštom, preporučenom pošiljkom, najkasnije do 2. kolovoza. Stoga, požurite.

Zadarska županija i ove godine nastavlja bilježiti pozitivne gospodarske pokazatelje o čemu svjedoči i značajan porast zaposlenih?
Tako je, broj zaposlenih u lipnju ove godine dosegnuo je rekordnu brojku. Trenutno imamo više od 61 tisuću zaposlenih radnika u našoj županiji, a ono što je posebno važno istaknuti - u samo pet godina broj zaposlenih porastao je za gotovo 9 tisuća. To su brojke koje ohrabruju i pokazuju pozitivan trend našeg gospodarstva. Kao što je vidljivo i iz aktualnog javnog poziva, u našoj Županiji trudimo se stvarati pozitivnu poduzetničku klimu u cilju privlačenja novih investicija u industriji i uslužnim djelatnostima.

U gospodarstvu i obrtništvu Zadarske županije vidljivi su pozitivni pomaci u određenim poslovnim pokazateljima kao što je kontinuirani rast izvoza i suficit vanjskotrgovinske razmjene te udjela prihoda ostvarenih na stranim tržištima.

S obzirom da je u vašem resoru i turizam, recite nam kakve su aktualne turističke brojke u Zadarskoj županiji?

- Pokazatelji su vrlo ohrabrujući. Prema sadašnjim podacima u prvih šest mjeseci bilježimo porast dolazaka za otprilike sedam posto, a noćenja za otprilike četiri posto. Što se tiče samog srpnja, zaključno sa 17. u mjesecu, približno smo na brojkama od prošle godine, odnosno pad u noćenjima manji je od jedan posto. Sve u svemu, možemo reći da se uklapamo u trend na cijelom Jadranu gdje je naglasak stavljen na povećanje broja turista u pred i post sezoni.

Zadarska županija trenutno sudjeluje u više europskih projekata, a za ovaj razgovor s resornim pročelnikom možemo izdvojiti dva, slobodno možemo kazati, inovativna projekta koja su u realizaciji. To je Centar za razvoj i edukaciju, odnosno Centar za med, koji se gradi u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku, a u Zadru bi na Relji uskoro trebala početi gradnja Centra za kreativnu industriju. Što se očekuje od ta dva projekta koji su ukupno vrijedni oko 50 milijuna kuna.

- Cilj projekta "Centar za razvoj i edukaciju" je uspostaviti modernu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu lokalnog i regionalnog značaja koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode (vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med). Centar za razvoj i edukaciju koji se nalazi u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku pružat će poduzetnicima usluge inkubacije, konzultantske usluge, usluge razvoja proizvoda i podrške uz stručni nadzor. U centru će se održavati specijalizirane edukativne radionice za poduzetnike, zaposlenike, nezaposlene te učenike i studente. Unutar Centra nalazit će se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina, koje će ujedno služiti kao praktikumi za učenje i aktivno sudjelovanje u tehnološkim procesima pod stručnim vodstvom. Usluge inkubacije bit će namijenjene start-up poduzećima u raznim sektorima industrije vezanim uz pčelinje proizvode.

Ustanova INOVAcija u ulozi nositelja, a Zadarska županija kao partner, trenutno provode projekt "Centar za kreativne industrije" ukupne vrijednosti više od 24 milijuna kuna. Nakon provedenog postupka javne nabave radova na izgradnji Centra i isteka rokova mirovanja, uskoro, odnosno u kolovozu, možemo očekivati i potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem. Izgradnjom i opremanjem specijaliziranog poduzetničkog inkubatora s težištem na IT i audiovizualnoj industriji dobit će se više opremljenih funkcionalno-prostornih jedinica poput ureda, coworking prostora, dvorana za sastanke, sobu s prostorom za snimanje i tonskim studijem, multifunkcionalnu dvoranu, izložbeni prostor itd.