Kada je prije godinu dana stigao u župu sv. Petra u Velom Ižu, don Luka Šustić predstavio se svojim župljanima koji su nakon što je nedavno mladi svećenik objavio da ih mora napustiti prema dekretu Nadbiskupa, svoju ljutnju, razočaranje i protivljenje usmjerili na adresu msgr. Želimira Puljića.

U rok od dva dana skupljeno je 300 potpisa kojima mještani otoka Iža zagovaraju njegov ostanak. Peticiju s 400 potpisa župno vijeće odnijet će u Zadar i predati nadbiskupu Puljiću. To je informacija koju smo u ponedjeljak dobili s Iža na kojem se i najveće "komunjare", kako Ižane vole i danas etiketirati u Gradu Zadru kojem otok Iž administrativno pripada, protive odlasku don Luke. Na njegovo mjesto, kako neslužbeno doznajemo, dolazi umirovljeni svećenik koji je u Njemačkoj stekao mirovinu.

Tko dolazi, a tko odlazi iz župa, to je prema praksi nadbiskupa Puljića, najveća tajna zadarske Crkve, koja je za vrijeme njegovog prethodnika bila informacija za javnost. O tome smo pisali prije godinu dana.

I u ponedjeljak smo poslali upit za Nadbiskupa preko glasnogovornice te kao i do sada nismo dobili odgovor. Ali jeste Zadarski list. Iz odgovora nadbiskupa Puljića, koji je neugodno iznenadio zainteteresiranu javnost, očito je da on zna za naš upit. Ovo je njegovo očitovanje:

"Čudno je da se »veliki broj otočana, osobito Iža«, obraća novinarima zbog uobičajenog pastoralnog rasporeda klera koji je u isključivoj nadležnosti oca nadbiskupa. Vjernici to znaju i upoznati su koji je redoviti put glede pastoralnih pitanja. Taj put reakcija vodi od župnika, preko dekana do vikara i nadbiskupa. Vjernici, uz to, ne traže rješavati svoja pitanja »na ulici, tržnici ili po portalima i novinama«. Još manje se to očekuje od načelnika koji drže do crkvene stege i razumiju kako funkcionira crkveni ustroj. Osim toga, oni imaju previše posla i brige oko egzistencijalnih problema društvene zajednice. I znaju da ne spada na njih, uz pomoć medija, voditi kadrovske poslove u Zadarskoj nadbiskupiji", izjavio je msgr. Puljić. Naravno da nije dao službenu informaciju zašto mladog župnika vraća na kopno iz župe koja bi trebala biti kadrovski uspjeh nadbisupa Želimira Puljića.

Ako je točna informacija da još nekoliko otočkih mjesta ostaje bez župnika, što je nemoguće provjeriti u Nadbiskupiji, onda je opravdano bodulsko prigovaranje da su oni građani, ali i vjernici drugog reda.