Višegodišnji teror koji trpe žitelji Posedarja i njihovi gosti na jednoj mjesnoj plaži ponovno je eskalirao ovih dana, kada je vlasnik kuće uz more, zajedno sa svojom suprugom, otjerao dvoje djece koji su se "usudili" igrati u pijesku na plaži koju smatra svojom.

Branko Baričević iz Posedarja kaže kako je Z. M. (podaci poznati redakciji), koji ovdje boravi samo ljeti, uzurpirao javno pomorsko dobro, a incident u kojem su napadnuti njegovi unuci samo je jedan od više njih koji se dogodio posljednjih godina.

- Moj sin je otplivao, a na plaži nije bilo nikoga od kupača. Moja nevjesta i unučad, dječak od sedam i djevojčica od dvije godine, ostali su u plićaku na plaži. Nakon što su se djeca desetak minuta igrala u pijesku, prilazi im Z. M. prigovarajući im da „ne može to tako, da on plažu uređuje za svoje goste, da je to njegova plaža, odnosno ispred njegove kuće, da su preterali", priča Baričević.

Vlasnik kuće, koji inače ovdje boravi samo ljeti, nakon toga je istrgnuo iz ruku kanticu za pijesak djevojčici od dvije godine te djecu potjerao s plaže. Žena i djeca su isprepadani sačekali supruga i u strahu napustili plažu.

- Drug i drugarica znači imaju goste, imaju privatnu plažu. Imaju kuću i pomoćni objekt izgrađene na pomorskom dobru. Kuću su napravili nekih petnaestak metara od mora. A između kuće i obale i pomoćni objekt. Imaju turiste na svojoj privatnoj plaži. Pitam se čije su plaže i obale i gdje je javno pomorsko dobro? Pitam se gdje je sloboda građana koja je zajamčena ustavom? Pitam se što kažu na ovo pravobranitelj za prava djece, općinske vlasti i ostale državne institucije?, pita se Baričević.

O problemu s vlasnikom ove kuće upoznat je i načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac. Kaže kako mu je u posljednjih nekoliko godina došlo više pritužbi mještana, a i sam je svjedočio jednoj neugodnoj situaciji. Općina nema alate kojima bi riješila ovaj problem, pa im preostaje samo pisati dopise policiji i Lučkoj kapetaniji, prvoj zbog zabrane dolaska posjetiteljima na plažu, a drugima zbog nelegalno izgrađenih objekata.

- Mi ne možemo apelirati na kulturu nekome tko kulture nema. Bio sam nazočan incidentu kada je napao jedno dijete koje je bacilo kamen u more, nakon čega je umalo došlo do fizičkog sukoba s ocem. Jednom prilikom tužili su nam se turisti s troje djece da su imali isti problem s tim gospodinom na drugoj plaži. Prijavit ćemo i ovaj događaj nadležnim institucijama, nadam se da će se napokon za to pronaći rješenje, kaže načelnik Klanac.

Zanimljivo je da vlasnik kuće, iako brine za mir svojih turista, nije registrirao svoju djelatnost, pa Općini ne plaća ni propisanu turističku pristojbu. Načelnik je najavio kako će ispititati radi li se i u ovom dijelu o kršenju zakona.