Osim najezde bankomata, Zadar je i ove godine pogodila najezda uličnih zabavljača te prodavača trica i kučina. Dok zabavljači još i doprinose ljetnom ugođaju, iako su sve sličniji jedni drugima (prerušene skulpture), trgovci tričarijama većinom su naporni i prolaznicima u gužvi nude igračkice ili suvenire, "igrajući" najčešće na kartu dječje radoznalosti i roditeljske slabosti.

Ove su godine uz standardne čovječuljke koji se spuštaju niz izloge trgovina i svijetleće raketice, popularne i svijetleće prozirne kugle. Naravno, tu su i suveniri od kamena, lakirani rakovi, naušnice, ogrlice, ukrasna stabalca i sve ostale stvari bez kojih turisti ni u ludilu ne žele otići iz Zadra. Zamjetno je kako na nekoliko punktova "kure" isti proizvodi. Pripadnici najčešće iste obitelji prodaju svijetleće kugle na Podzravu suncu, Forumu i Kalelargi, dok će tamnoputi prodavači navodne afričke ruktovorine izložiti istovremeno pred Arheološkim muzejem i ljekarnom kod mosta.

Najveći problem, osim komunalnog nereda, je i nelojalna konkurencija, jer iste takve proizvode prodaju i zakupci štandova koji su za to gradu uplatili priličnu naknadu. Za razliku od njih, prodavačima "na divlje" najomiljeniji štand je kutija od banana, koja je praktična jer brzo može "nestati" pojavi li se komunalac ili policija i odnijeti se na drugu lokaciju.

Pošast se ove godine proširila i na dvije zadarske instalacije, Pozdrav suncu i Morske orgulje. Osim što su dobro posjećene, one nude i neizmjerne mogućnosti prodavačima. Osim bitvi koje "glume" štandove, tu su i svjetiljke na koje se nasloni stalak s proizvodima kako bi se bolje vidjeli u noći.

Posljednjih dana zamijećen je blagi pad prodaje baš na zadarskim instalacijama. Znači li to da je promet bio slab, da su komunalci odradili svoj posao ili su se prodavači privremeno preselili na drugu lokaciju?