Za svoj uspjeh ostvaren na državnim i međunarodnim natjecanjima učenici i njihovi mentori se već 15 godina nagrađuju Oskarom znanja. I ove godine se je dodjela Oskara znanja održala u lipnju, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice županija. Za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima ove je godine nagrađeno 206 učenika osnovnih i srednjih škola i 167 mentora, učitelja i nastavnika, koji su ih pripremali i pratili na natjecanjima. Najviše državnih prvaka dolazi iz Zagreba, Splita i Zadra, javlja Gradonačelnik.hr.

Osim osnovnih nastavnih predmeta, zanimljivi su i rezultati i u izvannastavnim predmetima. Pa se tako za velik broj učenika pokazuje darovitost u natjecanjima za mlade tehničare, u debati ili astronomiji. Čak tri prva mjesta iz astronomije dolaze iz Samobora, splitski učenici su se pokazali kao dobri poznavatelji stranih jezika, a Zadrani kao dobri matematičari...

Prema podacima o ovogodišnjim dobitnicima, najveći broj državnih prvaka i ove godine dolazi iz Zagreba, njih 76. Slijedi Split sa 13 dobitnika, te Zadar s njih devet. Gleda li se broj prvaka, uključujući i sve one unutar ekipa, tada je broj prvih mjesta iz Zagreba 96, Splita također 13, a iz Zadra i Velike Gorice devet.
Državna prva mjesta iz Zadra dolaze iz hrvatskog, njemačkog, geografije, islamskog vjeronauka, tri iz matematike...

- Cilj i zadaća Grada Zadra, kao osnivača osnovnih škola na području grada Zadra, osim zakonskog djelokruga, je i otkrivanje i poticanje nadarenosti kod učenika u svim segmentima osnovnoškolskog obrazovanja kako bi se ta nadarenost razvijala i oplemenjivala te kako bi učenici dosegli svoj maksimum i bili najbolji u svom području interesa. Grad Zadar, Upravni odjel za odgoj i školstvo, u Proračunu za 2019. godinu, izdvojit će sveukupno 956.000 kuna za poticanje izvrsnosti i nadarenosti učenika. Za poticanje programa izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti osigurana su sredstva u iznosu od 400.000 kuna među kojima je i rad školskih učeničkih zadruga i njihovo sudjelovanje na smotrama, podupiranje Festivala matematike u Splitu kao i odlazak naših učenika na isti, Ljetne škole malih fizičara, tiskanje školskih časopisa i slično. Kao dodatni poticaj dijelu zvanja koja spadaju u STEM područja Grad Zadar je zajedno s Matematičkim društvom Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač, pokrenuo pilot projekt osnivanja Centra izvrsnosti za matematiku. Centar okuplja 35 učenika. Potom je Grad zajedno s Udrugom mladih matematičara i fizičara Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač pokrenuo pilot projekt Centra izvrsnosti za fiziku. Centar je okupio 55 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za fiziku. A potom je u suradnji s Društvom informatičara Zadar pokrenuo i Centar izvrsnosti za informatiku koji okuplja 60 zainteresiranih učenika. Za rad Centara izvrsnosti predviđena su sredstva u iznosu od 160.000 kuna, kažu u Gradu Zadru.

Osim poticanja učenja matematike, fizike i informatike, Grad Zadar podupire i učenje stranih jezika uvođenjem programa učenja drugog stranog jezika od prvog razreda osnovne škole, za što je Grad ove godine izdvojio 296.000 kuna.

Svi koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom natjecanju ili sudjelovali na istom (isto je i za međunarodna natjecanja) dobili su knjigu „Sunčev sustav", majicu sa logom Dana izvannastavnih aktivnosti 2019. „Grad na dar" i pohvalnicu.