Danas je održana javna rasprava na prijedlog 4. izmjena Prostornog plana Grada Zadra u kojoj su sudjelovali pojedini arhitekti, a ponajviše vlasnici nekretnina i parcela preko čijih parcela su ucrtane ceste.

Glavni autor plana Željko Predovan je istaknuo kako nisu mijenjali građevinske zone nego samo prometnu mrežu. Ulica Nikole Šubića Zrinskog postaje primarna, a da nema širinu od 13 metara prema tom standardu, začinio je Gvido Stipčević, jedan od sudionika žestoke rasprave. On je rekao da će svih častiti ručkom ako ta cesta ima 13 metara od zida do zida kod mosta za Polikliniku, te je tražio da se umjesto tri metra, koliko je predložena širina kolnika takvih cesta, vrati na prijašnjih 3.25 metara.
Stipčević je ulicu uz bolnicu nazvao zločinom i zatražio da se odmah zatvori. 

- Vi ih na ovaj način želite amnestirati. U planu piše najmanja širina 1.5 metara nogostupa, a ne 40 centimetara koliko je širok na pločnicima uz novo raskrižje, bivši rotor. Što će biti kada tamo budu prolazili učenici prema školi?, upitao se Stipčević. Vijećnica Marjana Botić upozorila je na osobno iskustvo gdje se na istom raskrižju vozila nisu imala gdje skloniti za kola hitne pomoći s rotacijama.

U raspravi su izneseni pojedinačni problemi vezani za ucrtane ceste koje vlasnicima onemogućavaju dobivanje građevinske dozvole kao i prodaju nekretnina. Jedna takva je parcela u Gaženici gdje je arheolog Slobodan Ćaće tražio da se zaštite ostaci rimskog akvedukta, a vi ste ucrtali cestu,  naveo je prvi sudionik rasprave Branko Bogdanić. Dario Puhalović iz Kožina upozorio je da zbog iste takve ceste, koja po njegovim riječima ne ide nigdje, a on gubi 700 kvadrata. Radi se o parceli od 3 700 metara. Ja jesam sirotinja, ali znamo tko stoji iza toga, a ja ću ići do suda u Strasbourgu, najavio je Puhalović. Izrađivač plana je bio ironičan: niste vi sirotinja s takvom parcelom, na što mu je Puhalović uzvratio kako bi se on rado mijenjao za njegove nekretnine.

Marjana Botić spočitnula je arhitektu Predovanu izvjestan klijentelistički interesa s obzirom na zgradu u Murvičkoj. Predovan je rekao da su to njezini osobni strahovi. Marjana Botić je zamjerila Gradu Zadru što se odriče svoje rive te je prepušta Lučkoj upravi Zadar koja se, prema njezinim riječima, nije iskazala ni u Gaženici s turskim koncesionarem. To je zato da bi došli do novaca za rekonstrukciju, pojasnio je zamjenik pročelnika Matko Segarić koji je izbjegao odgovor na pitanje zašto pročelnik Darko Kasap nije na raspravi za taj najvažniji dokument razvoja Grada. Istina, nije bilo ni gradskih vijećnika koji će usvojiti PP Grada Zadra.

Javni uvid je tempirana u vrijeme godišnjih odmora, ukazala je jedina vijećnica Botić. To je dobro vrijeme - jer su ljudi tu i mogu vidjeti što im je s nekretninama, Segarićev je odgovor.

Oni koji su bili danas u Vijećnici, nisu bili sretni kada su vidjeli linije preko svojih zemljišta u građevinskim zonama. Kao ni mještanin Molata. On je podsjetio kako su se Molaćani i preko ministra kulture Jasena Mesića borili i dobili za pravo da se skine oznaka T2, turističke zone s koncentracijskog logora u uvali Jaz na Molatu. Iako je zaštitu odobrila Nives Kozulić, bivša ravnateljica Zavoda koji je radio PP Grada Zadra, i dalje to turistička zona.

Novina predloženog plana je mogućnost izgradnje čeonih parkirališta na privatnim parcelama uz ceste širine 6 metara kojih nema puno u Zadru. Arhitektica Lenka Šarin zagovarala je da to budu kosa parkirališta te da se Planom za određene zone uvede obaveza arhitektonskih natječaja. Na pitanje zašto je skinuta obaveza izrade urbanističkog plana za zonu Višnjik uz Ulicu Nikole Tesle, zamjenik Segarić je rekao da "to tada bilo tako" i da je to "sad izgrađeno područje". Uvođenje obaveze UPU-a za tu istu cestu odnosi se na područje SAS-a i Bagata kao područje urbane preobrazbe.

Predloženim planom povećava se visina s 9 na 10 metara u zonama srednje gustoće zbog obveze energetskog oblaganja zgrada, pojasnio je Predovan te svojim kolagama pojasnio kako je teoretski moguća gradnja četiri etaže ako se radi o potkrovlju ili suterenu.

Iako mu nije bila nimalo zanimljiva primjedbe na uvjete za gradnju gospodarskih objekata, Zdravko Livaković nije mogao a da ne kaže kako mu je "draže biti s ove strane nego na strani na kojoj sjede izrađivači i investitora PP. Na toj strani on je bio kao bivši poglavar za graditeljstvo, a sada je samo projektant.