U novoj reformi sustava vatrogastva prvi čovjek hrvatskih vatrogasaca mogao bi postati "prvi zadarski vatrogasac" Željko Šoša. Predloženom reformom Hrvatska vatrogasna zajednica postaje Središnji državni ured za vatrogastvo, na čijem će čelu biti glavni vatrogasni zapovjednik sa statusom državnog tajnika. Upravo za to mjesto predlaže se Šoša.

Šoša nije bio dostupan za komentar, no iz njegove okoline dolaze informacije kako se radi o prvim razgovorima te on u ovom trenutku nije sklon ovom rješenju. Prošle je godine podnio ostavku na mjesto županijskog vatrogasnog zapovjednika, u ovom trenutku je još uvijek predsjednik Županijske vatrogasne zajednice i JVP Grada Zadra, no s obzirom da stječe uvjete za mirovinu, priprema se za izlazak iz vatrogastva, a ne preuzimanje novih obveza i odlazak u Zagreb.

Novim zakonom vatrogastvo se poptuno profesionalizira i prelazi u ruke stručnjaka. Njime će se omogućiti kvalitetnije financiranje, a vatrogasni zapovjednici moći će izravno smjenjivati i imenovati nižerangirane zapovjednike. Dosadašnja upravna vijeća vatrogasnih postrojbi, koja su formirana kao politička tijela, bit će zamijenjena vatrogasnim vijećima u kojima će biti vatrogasci.