Zračna luka Zadar raspisala je danas natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja putničkog terminala.

Ono što najviše privlači pozornost u dokumentaciji je impozantna brojka od 500 milijuna kuna, do koje se kreće vrijednost investicije proširenja terminala. Za samu zgradu planirano je 14.800 kn/m2, za nadstrešnicu 7.400 kn/m2, a uređenje okoliša okruglih 20 milijuna kuna, dok procijenjena vrijednost nabave daljnje projektno-tehničke dokumentacije iznosi maksimalno 17.500.000 kuna.

Prema riječima Petra Kozine, predsjednika Društva arhitekata Zadra koje za Zračnu luku provodi natječaj, ovi iznosi nisu neuobičajeni jer je riječ o osjetljivoj kategoriji građevine čije su izgradnje u pravilu puno skuplje. Za usporedbu, dogradnja splitskog aerodroma koštala je 450 milijuna, dok je u Dubrovniku ta investicija premašila milijardu kuna. U prvom slučaju sredstva su osigurana kroz proračun zračne luke, dok je drugi projekt ostvaren pomoću EU novaca. Na koji se način veliki novci planiraju pronaći na zadarskom aerodromu i računa li se možda na interes kineskih investitora? Odgovore na ova pitanja nismo uspjeli danas dobiti od direktora Josipa Klišmanića jer je na poslovnom putu do četvrtka.

Za sada je u proračunu Zračne luke Zadar za pet najboljih idejnih rješenja osiguran nagradni fond od 625 tisuća kuna (neto), od čega 250 tisuća kuna ide najboljoj ideji. Nju će izabrati sedmeročlani ocjenjivački sud pod vodstvom poznatog arhitekta Nikole Bašića. Uz njega i direktora Klišmanića, članovi žirija su Goran Rako, Ivan Vulić, Nives Kozulić, Jure Šarić i Ivan Skelin. Rok predaje natječajnih radova je 5. studenog do 16 sati, a odluka će biti donesena oko 10. prosinca. Tako će budući izgled terminala Zračne luke Zadar biti prezentiran na izložbi krajem ove ili početkom sljedeće godine.