Uoči Izbornog sabora stranke Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku (NHR)koji će se održati 22. srpnja u Zadru doznaje se za novi omjer snaga. Zadarska županija za taj sabor ima pravo na 11 delegata. Ali će ih 10 biti u Zadru dok Stipe Bjeliš odlazi u Zagreb na paralelni skup te stranke pravaša koja se dijelila kao ni jedna u političkoj povijesti Hrvatske.
U Zadar dolaze delegati iz svih županija, čak i Zagrebačke. Međutim, u Zagrebu će na skupu biti delegati Grada Zagreba i Stipe Bjeliš iz Zadra. Oba skupa se održavaju u isto vrijeme i na oba sabora se birat će se predsjednik stranke i Predsjedništvo. Kandidati za čelno mjeto te parlamentarne stranke su dosadašnja predsjednica Bruna Esih te tajnik Zlatko Hasanbegović.

Dva izborna sabora HNR-a je stanoviti raskol među čelnicima te stranke.
Predsjednica stranke Bruna Esih izjavila da se sabor održava u Zadar jer je velik dio članova iz Dalmacije. Politički tajnik i glasnogovornik stranke Zlatko Hasanbegović ostao je pri uvjerenju da je saboru nacionalne stranke mjesto u Zagrebu.

Je li se Bjeliš inače županijski vijećnik, priklonio pravom vođi obzirom da je i on osobno mjenjao svoje političke iskaznice, znat će se u ponedjeljak. Bjeliš je tajnik županijske organizacije HNR-a koja je u ovom slučaju ostala homogena  i odlukom u petak  izjasnili se za sudjelovanje na Bruninom izbornom saboru na Višnjiku. Tada je, doznajemo i Bjeliš rekao da će ostati u Zadru da bi se kao tajnik odlučio prikloniti tajniku  Hasanbegoviću.