- Njima daju i rashladne vitrine, a mi nemamo suncobran da zaštitimo robu od sunca. Eto im njihova šetnica među štandovima. Tko će šetati bez suncobrana, požalile su nam se prodavačice na gradskoj pijaci. Jedna od njih bila je osobito ljuta jer netko joj je uzeo suncobran dok je bila u zahodu, a susjeda koju je ostavila da pazi na njezin štand nije ništa primjetila.

Gdje su suncobrani koji su lani bili poredani u prostoru među štandovima, raspoređenih po novoj koncepciji, pitali smo direktora Tržnice. Tomislav Letinić je i uveo sve te novine, ali mu ne ide sve od ruke. Dio suncobrana je polomilo zadnje nevrijeme.

- Njih 17 dali smo na popravak, a naručili smo 40 novih. Dok se to ne riješi, dali smo mogućnost korisnicima pijace da sami kupe suncobrane ili donesu svoje, kazao nam je Letinić. Lani je Tržnica nudila suncobrane u zakup, ali nitko ih nije htio uzeti od korisnika pa su im ih ustupili besplatno i na osobnu odgovornost, podsjetio je direktor Tržnice.

I sada se bune - na Staroj pijaci imaju čak i ventilatore, ali tamo nitko ne prodaje, dok oni koji su godinama na pijaci ne mogu se ni zaštititi od sunca.

Opet je žarko sunce krivo - jer u dijelu pijace gdje je osmišljena Stara pijaca, mjesec dana poslije jedva tko prodaje. Direktor Letinić godinu dana je pripremao taj projekt - stvoriti prostor za prodaju domaćih autohtonih proizvoda otoka i zadarskog zaleđa - poljoprivredne proizvodnje koja je bila na glasu. Danas u drugačijem izdanju od onog što je bio prijeratni pojam poljoprivrede Ravnih kotara. Međutim, pozivi, dogovori i ponuđena prodajna besplatna mjesta - nisu dali rezultate. Na otvorenju je bilo 9 proizvođača, a onda je nastupila vrućina i sada ih je tamo četiri, pet, navodi Letinić razočaran odazivom proizvođača.

Možda je krivica i u "tajmingu". - Imat ćemo još jedan pokušaj krajem kolovoza, početkom rujna. Ako ne, odustajemo i taj ćemo prostor prenamjeniti, zaključio je direktor Tržnice koja je u novi sadržaj uložila 150 tisuća kuna.

Za razliku od domaćih proizvođača, Slavonci su zaintersirani za Staru pijacu na kojoj će se u ponedjeljak dijeliti čobanac od 10 do 13 sati. A do tada ćemo jesti trešnje iz Turske i marelice za koje jedan od prodavačica na Relji jutros nije ni znala odakle su. Ona ih je kupila na Veletržnici i preprodaje ih kao i ostali koji imaju to voće u ponudi. Za domaće je sezona završena, a uvezene trešnje usred ljeta prodaju se za 30 kuna po kilogramu dok su marelice 16 kuna.

Pa tko će prodavat autohtone proizvode pored tako uhodanog uvoza voća i povrća.