Lučka uprava Zadar (LUZ) koja gospodari lučkim područjem na Istarskoj obali gdje još uvijek pristaju kruzeri, traku kojom su se nekad kamioni i vozila ukrcavali za trajekt, prepustila je turističkim autobusima. Na našu tvrdnju kako je to postalo parkiralište, iz LUZ-a smo dobili drugačije tumačenje.

To područje služi smanjenju ¨uskih grla¨ na drugim pozicijama u gradu. Naime, ovdje ipak nije riječ o ¨parkiralištu za autobuse¨ nego o iskrcajnom mjestu za autobuse koji dovoze turiste iz kruzera na razgledavanje Pozdrava suncu i Morskih orgulja te povijesne jezgre, sve odreda atrakcija po kojima je Zadar sve prepoznatljiviji kao turistička destinacija. U tom je dijelu stare jezgre problem s prometom uvijek bio prisutan, ali je preseljenjem trajektnog i dijela kruzerskog prometa taj pritisak bitno smanjen. U dogovoru s Gradom Zadrom izabrana je ova iskrcajna točka kako bi se rasteretile druge točke u gradu, odnosno smanjila druga "uska grla"., navodi se u pisanom očitovanju iz LUZ-a.

Činjenica je da se radi o autobusima koji ima koncesiju Lučke uprave Zadar povezane s agencijama koje zbrinjavaju putnike s kruzera. Ti autobusi ih iskrcaju i čekaju i Grad Zadar koji je za iskrcaje i ukrcaje odredio drugo mjesto koje se naplaćuje 50 kuna, od njih nema nikakve koristi. Kao ni od autobusa koji se parkiraju na ugibalištu za autobuse na Istarskoj obali koja je godinama glavno parkiralište turističkih autobusa i to besplatno.