Kada su sinoć komentirani potezi Andreja Plenkovića u rekonstrukciji Vlade naglašavalo se kako je pazio na "regionalni ključ", kako recimo Slavonija ne bi ostala bez drugog ministarskog mjesta nakon odlaska Tomislava Tolušića. Premijer se regionalnog ključa držao i u pogledu zadarskih kadrova, pa je i njih ostao jednak broj u ministarskim foteljama - 0.

Kao "neosvojiva HDZ-ova utvrda" Zadar je u dosadašnjim vladama ove stranke često prednjačio po broju ministarskih mjesta. Nije se puno promijenilo ni na prošlim parlamentarnim izborima, kada je HDZ u 9. izbornoj jedinici osvojio 49,61 posto glasova i Plenkoviću osigurao osam ruku u Saboru. No njemu to očigledno nije bilo važno u sastavljanju Vlade, pa Zadrana nije bilo u početnoj postavi, nakon prve rekonstrukcije (odlazak MOST-a), a eto ni nakon druge sinoćnje.

U prve četiri hrvatske Vlade od 1990. do 1993. također nije bilo Zadrana. Prvi zadarski kadar bio je Joso Škara, koji je ministar rada i socijalne skrbi bio u vladama Nikice Valentića i Zlatka Mateše, od 1993. do 2000. godine. Na vlast dolazi SDP s Ivicom Račanom, koji je u dvije vlade mjesto ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave povjerio današnjoj sutkinji Ustavnog suda Ingrid Antičević-Martinović, da bi povratkom Ive Sanadera počelo "zlatno doba" zadarskih kadrova.

I u prvoj i u drugoj Sanaderovoj vladi mjesto neformalno najvažnijeg ministra imao je Božidar Kalmeta, dok je Ana Lovrin (danas također na Ustavnom sudu) bila ministrica pravosuđa. Kao zadarski kadar uvjetno se mogu uzeti i Neven Ljubičić i Slobodan Uzelac, koji su porijeklom sa šireg zadarskog područja (Nin, Kakma), iako svoju karijeru nisu gradili kroz ovdašnje strukture.

I Jadranka Kosor (2009. - 2011.) zadržala je Kalmetu kao ministra mora, prometa i infrastrukture, uz Uzelca i Tomislava Karamarka, koji se mogu smatrati "naše gore listom". Kod Zorana Milanovića prvi put nakon devedesetih imamo vladu bez Zadrana, što je donekle i očekivano s obzirom na izbornu bazu, koja se SDP-u uglavnom oslanja na Zagreb, Rijeku i Split.

U kratkotrajnoj Vladi Tihomira Oreškovića (nije preživjela ni cijelu 2016.) ministar zdravstva ("zdravlja") bio je Dario Nakić, uz "uvjetne Zadrane" Tomislava Karamarka i Slavena Dobrovića.

Vlada Andreja Plenkovića preživjela je već dvije "jake rekonstrukcije" - prvu nakon zamjene MOST-a HNS-om i drugu jučerašnju. Bilo je tu kadrova iz svih regija i stranaka, ali niti jednom se nije "zalomilo" minsitarsko mjesto za zadarske HDZ-ovce, ne dopustimo li si slobodu pa Slavena Dobrovića (bio u vladi do odlaska MOST-a) ne proglasimo zadarskim kadrom. S jučerašnjih pet novih imena dolazimo do ukupno 33 ministra koja su "promarširala" Vladom, no ni jednom se nije "omaklo" kadrovsko rješenje iz Zadra.

Najdalje dokle "dobacuju" Zadrani su mjesta državnih tajnika (Marija Pletikosa i, od sinoć, "uvjetni" Josip Bilaver) te predsjednika Odbora za financije i državni proračun (Grozdana Perić).