Zadar je lijep koliko je čist, taj moto komunalne tvtrtke Čistoća više nije na snazi.

Građani prigovaraju, u Čistoći preuzimaju dio odgovornosti - a ova fotogalerija, snimljena jučer iza 10 sati u središtu Grada, ukazuje da je stanje negdje između. Čistoća ne može odvoziti koliko mi možemo proizvoditi smeća. Kada se tome dodaju turisti i nesavjesni građani te najnovija organizacija zbrinjavanja komunalnog otpada - onda je ovo rezultat po ulicama.

Uz redovan i pojačan odvoz smeća na Poluotoku imamo električno vozilo koje neprekidno kruži, navodi tehnički direktor u Čistoći, Pere Zubčić. I dodaje: događa se da mi ispraznimo kante i pokupimo otpad s ulice, a onda dođu građani i stave novi. Usluga odvoza komunalnog otpada na Poluotoku ranije je bila drugačije regulirana. Znalo se kada se otpad odvozi i kada se iznosi. Sad su kante pune i uz njih se smeće gomila. I to u ogromnim količinama. Prema podacima iz 2018. godine u siječnju i veljači dnevno se odvezlo po 140 tona, a 11. kolovoza koji je bio rekordni dan, Čistoća je pokupila 520 tona komunalnog otpada.

Ružnim prizorima nečistoće na javnim površinama uz lokacije na kojima su kante i kontejneri, pridosni i krupni otpad. Unatoč činjenici da postoje dva reciklažna otpada na kojima građani mogu besplatno odvesti kućni otpad prilikom preuređenja te što im Čistoća jednom godišnje odvozi  dvije tone, stari namještaj i kućni aparati se ostavljaju na ulici. Tako je najlakše, bez svijesti o okolišu, kulturi i kućnom odgoju.

Plastična ambalaža, koja se skuplja u posebnim vrećicama, posebna je priča i nije baš samo zadarska.