Od jučer su na javnom uvidu 4. izmjene Prostornog plana Grada Zadra (PP) koje je napravio arhitekt Željko Predovan sa suradnicima iz Block projekta.

Građani jedva znaju da je taj važan dokument na javnom uvidu u prizemlju gradske uprave gdje prvi put nema knjige primjedbi. One će se moći iznositi na javnoj raspravi koja je zakazana 23. srpnja. Idućeg utorka u 10 sati u Velikoj vijećnici izmjene Plana pojasnit će i na pitanja odgovarati autor Željko Predovan i zamjenik pročelnika Matko Segarić. Iako oni tvrde da su izmjene samo točkaste i tekstualne, građanima, a osobito investitorima važne su zbog promjene osobito kod nove regulacije prometnica.

Odluku o izradi izmjena PP Grada Zadra donijelo je Gradsko vijeće u lipnju prošle godine. Na usvajanje tog plan predugo čeka Sveučilište u Zadru i to samo zbog rečenice da "Prilikom rekonstrukcije zgrade stare tehničke škole nije potrebno osigurati parkirna mjesta neovisno o vrsti rekonstrukcije". Netko je tražio dlaku u jajetu kod dobivanja građevinske dozvole za zgradu koja se raspada i opasna je za pješake, a ima parkirnih mjesta koliko hoćeš oko nje. Samo ih treba rezarvirati u gradskoj upravi i plaćati ako već netko inzistira samo na tom objektu, a da isti kriteriji nisu važili za rekonstrukciju Muzeja antičkog stakla, Providurove, TIC-a, Kneževe...

Predloženim planom zadarska riva prelazi iz ruku Grada Zadra u nadležnost Lučke uprave Zadar (LUZ), a ne Državne lučke uprave kako piše u sažetku za javnost PP) i postaje lučko područje. Komunalci su uredili plažu u uvali Bregdetti koja predloženim PP tek će postati R3 - kupališna zona.

Nakon što je u urbanom tkivu podignuto na desetine baznih stanica, u PP se predlaže da "pri odabiru lokacija za antenske prihvate u blizini škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih ustanova potrebno poštivati sigurnosnu preventivnu udaljenost od 400 m". To bi bio odgovor na postojeće stanje gdje su građani na Stanovima potpisivali peticiju protiv tri repetitora na reflektorima NK Zadar, na bolnici, uz dječji vrtić uz Ulicu Hrvatskog sabora. Hoće li se sada bazne stanice ukljanjati s takvih lokacija? Naravno da neće.

Ali će se možda rekonstruirati postojeće građevine na rivi, ako se to odnosi na hotel Zagreb. Taj dio odredbe stavljen je u zagrade. Ostalo je ukidanje obveza donošenja UPU-a na području rive, a ostavljena je obveza natječaja za rivu o kojem se govori skoro deset godina.