Na Županijskom sudu u Rijeci potvrđivanja je prvostupanjska presuda Općinskog suda u Zadru kojom je na dvogodišnju uvjetnu kaznu zbog ilegalne naplate veza osuđen 66-godišnji Branko Maček, predsjednik Jedriličarskog sportskog kluba Jadran Vir.

Iako je pravo korištenja pomorskog dobra temeljem Ugovora o koncesiji u luci posebne namjene, sportske luke „Slatina Gomilica", prestalo 31. prosinca 2010., on je u vremenu od 21. lipnja do 26. kolovoza 2011. godine odredio daljnju naplatu korištenja vezova u luci na koju JŠK „Jadran" nije imao zakonsko pravo jer je luka prešla u nadležnost Županijske lučke uprave Zadar. U ta dva mjeseca od vezova je naplaćeno 58.850 kuna.

U dugotrajnom dokaznom postupku saslušan je niz svjedoka među kojima i tadašnji pročelnik Odjela za more i tuizam u Zadarskoj županiji Jerolim Uroda te ravnatelj Županijske lučke uprave Marinko Slavić koji su potvrdili kako klub nije imao zakonskih osnova za naplatu vezova.

Sve je prijavila jedna vikendašica koja nije pristala na cijenu od 100 kuna za vez glisera. Ona je na sudu navela da ih je tajnik kluba Duško Mandušić maltretirao pa je nazvala inspekcijsku službu i općinsko državno odvjetništvo da se utvrdi tko je vlasnik luke i tko ima pravo naplaćivati vezove.

Prozvani tajnik kluba izjavio je kako su tu lučicu uredili ljudi koji imaju vikendice na Viru pa im je bilo teško prihvatiti da više ne vode brigu o njoj. Krajem mjeseca skupio bi račune i uplatio na žiro račun kluba, a na iznos je uredno plaćan porez. Iako su znali da su izgubili koncesiju, prvo su mislili naplaćivati vezove kao donacije, no na sugestiju knjigovođe i financijskog vještaka odlučeno je da se vrši obračun poreza. Od predsjednika je dobio paragon blokove s pečatom kluba.

Predsjednik kluba Branko Maček krivnju je pokušao svaliti upravo na Mandušića. Branio se da je on kao predsjednik kluba na sastanku u lipnju 2011. godine izrijekom naveo da se ne smije vršiti naplata vezova, a jedini koji se usprotivio tome bio je Mandušić. Paragon blokove je potpisao i pečatirao, ali ne da se izdaju računi za naplatu veza nego za donacije. Kad je stigao na Vir, već je sve bilo gotovo, naveo je Maček.

No sud nije prihvatio njegovu obranu kao istinitu jer da se doista protivio naplaćivanju vezova sazvao bi hitan sastanak i zabranio Mandušiću takvo daljnje postupanje. Stoga je utvrđeno kako je predsjednik Jedriličarskog kluba Jadran Vir kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i time klubu pribavio korist. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci umjesto koje se primjenjuje uvjetna s rokom kušnje od dvije godine. Sud je naložio i da virski klub u državni proračun vrati novčani iznos od ilegalne naplate vezova koji je dosegao gotovo 60 tisuća kuna.