Najjačoj desnoj oporbenoj stranci "Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku " prijeti raskol na dva dijela, odnosno dvije struje sadržane u imenu. Od 22. srpnja obje struje mogle bi biti neovisne, ali jedna uz Esih a druga uz Hasanbegovića.
O raskolu su mediji doznali kada je Bruna Esih najaviula izbornu skupštinu koja će se održati u Zadru, dok je Hasanbegović rekao da će se ona održati u Zagrebu. Svi županijski predsjednici, osim zagrebačkih, potvrdili su dolazak u Zadar.

Dva sabora ne mogu se održati istovremeno jer su izaslanici svih županijskih organizacija, osim Grada Zagreba koji nije poslao svoje delegate, potvrdili primitak pozivnice za Zadar i potvrdili dolazak u Zadar. Da bi se održao sabor mora doći natpolovična većina izaslanika, a to bi značilo da Hasanbegović gubi unutarstranačku bitku.

- Ne mogu se kandidirati u isto vrijeme dvoje ljudi koji su u imenu stranke, pa to je smiješno. Ako vi idete protiv svega toga, onda imate neki drugi cilj, rekao je neimenovani izvor za Hinu, ocijenivši da su odnosi u stranci bili normalni do ove situacije s kandidaturom.