U Zadru će ovo ljeto boraviti ukupno šest stranih policajaca koji su stigli iz Poljske, Mađarske te po prvi put i Kine. Riječ je o projektu Sigurna turistička sezona koji je prije 14 godina pokrenut upravo iz PU zadarske.

- Projekt sa nema samo težinu na planu aktivne međunarodne suradnje, već i na operativnoj razini jer donosi izravne taktičke učinke. Nerijetko su do sada strani policajci bili izravno uključeni u policijske poslove, a ove godine tu priliku imat će i kolege iz Kine. Dobili smo i ispomoć iz kopnenih županija koji su nam poslali 32 policajca. Prema svim relevantnim statističkim pokazateljima, Zadar spada u sigurne destinacije. No dogodit će se slučajevi koji će poljuljati taj osjećaj sigurnosti, a na nama je da to što prije riješimo. Naš imperativ je spriječiti da se uništi turistička destinacija, a istovremeno omogućiti miran život svima koji ovdje žive, istaknuo je načelnik PU zadarske Anton Dražina dodajući kako je do sada svake godine rastao broj prekršajnih i kaznenih djela, ali te su brojke na početku ove sezone zadržane na prošlogodišnjoj razini.

Prema podacima koje je iznijela voditeljica Operativno-komunikacijskog centra Sandra Poljak-Jurinčić, PU zadarska je od 1. lipnja do jučerašnjeg dana zaprimila 3.750 dojava, što je za stotinjak više nego lani.

- Građani zovu za sve, od savjeta do prijave narušavanja javnog reda i mira i ostalih prekršaja pa do kaznenih djela. Puno toga se od policije traži, a mi izlazimo i shvaćamo ozbiljno svaku dojavu. Ovim putem želim zahvaliti građanima koji su vrlo savjesni i daju nam točne i pravovremene informacije. U suradnji s njima često spriječimo kaznena djela ili pak otkrijemo počinitelja. Oni su naši pravi saveznici u borbi protiv kriminala, istaknula je Poljak-Jurinčić.

Voditelj Službe policije Božidar Budiša dodao je da će strani policajci biti uvijek dostupni građani te da će ih se raspodijeliti po lokacijama u kojima ima najviše gosta s njihovog govornog područja.

- Težina i obim poslova značajno su veći tijekom turističke sezone. Moramo se prilagodili i rezultat te prilagodbe je dolazak stranih policijskih službenika. Određeni slučaj ne mora biti značajno težak da bi se poljuljao dojam sigurnosti. Uz vašu pomoć možemo napraviti destinaciju s još boljom percepcijom sigurnosti, poručio je Budiša.

Nadovezala se i konzulica Poljske Dragmara Luković ističući kako je u nekim slučajevima najveći problem zapravo bila jezična barijera. Ona i konzul Mađarske György Vass istaknuli su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s PU zadarskoj koja već godinama, s ciljem povećane zaštite domaćih i stranih turista, provodi i akciju Turs.

Pohvale svom novom privremenom domu posebno je uputio policijski službenik Xia Xiao ističući kako bi 2019. trebala biti rekordna sezona po broju turista iz Kine. On je Hrvatsku prozvao biserom na Jadranskoj obali i komadićem raja, a Zadar mu je poznat kao grad jednog od najboljih svjetskih nogometaša, Luke Modrića.

- Prošle godine bilo nas je šestero na tri lokacije, a ove godine nas je osmero na četiri lokacije koje uključuju i prekrasan grad Zadar. Vjerujem da će naše prisustvo privući još više turista, a ovim putem pozivamo i Zadrane da posjete Kinu, istaknuo je Xiao koji će u Zadru patrolirati u društvu kolege Chen Jina. Načelnik zadarske policije Anton Dražina našalio se kako su kineski kolege već dobili i kodna imena - Mate i Šime.

Osim njih zadarske ulice ovo će ljeto nadzirati i Janos David i Maria Gajdos iz Mađarske te Jakub Sowa i Karol Kszczotek iz Poljske. Pogledajte kako im je izgledao prvi radni dan u Zadru!