Dvije godine i dva mjeseca trebalo je hrvatskom pravosuđu da donese presudu za slučaj prijetnje koja je preko društvene mreže Facebook upućena gradskom vijećniku SDP-a Juri Zubčiću.

"Dobivam neke informacije iz RH da ga puno nešto kenjaš... Raspitaj se kod Indexovog Babića tko ti je poslao ovu poruku. Dragovoljac-stranac 1991-1996, talijanski Židov, snajperist-pirotehničar s impozantnim stažem od 16 g. profesionalne službe (5.g. Sayeret Matkal Unit - IDF). Nastaviš li kenjati po Domovini za koju sam se borio, morat ćeš paziti kad otključavaš auto i pališ žmigavac u vožnji. Ne moram osobno dolaziti u Zadar, dovoljno je da samo kontaktiram svoju "vezu" iz izraelske agencije "M"! Trenutno sam u Vukovaru i sutra letim za Rim...ali imat ću te na umu jer branitelji u RH nemaju muda za radikalne "poteze". ZaDomSpreman - hrvatskoj doživotno vjeran!", sadržaj je poruke koju je Zubčić zaprimio 6. svibnja 2017. godine, dan nakon što je napisao otvoreno pismo saborskom zastupniku Željku Glasnoviću.

Muškarac koji stoji iza ovih riječi nepravomoćnom je presudom Općinskog suda u Vinkovcima, u ponedjeljak je, nakon jednodnevne rasprave, osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora umjesto koje se primjenjuje uvjetna osuda s rokom kušnje od tri godine. Izdana mu je i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja.

Zubčić je zadovoljan visinom presude, ali ističe kako do cijelog postupka ne bi ni došlo da nije bio uporan.

- Koliko god je sustav trom ipak se može kad si uporan, poruka je zadarskog SDP-ovca.