Zadarski arhitekt mlađe generacije Petar Kozina novi je predsjednik Društva arhitekata Zadra (ZDA). On je izabran na izbornoj skupštini zadarskog društva i preuzeo je mandat na dvije godine.

- Dosadašnja predsjednica Društva Nives Kozulić ostaje i dalje aktivan član ZDA nakon što je svjesno i predano odradila svoje vođenje društva, kazao je Kozina.

Nives Kozulić je svojedobno i potaknula revitalizaciju društva zadarskih arhitekata 2007. godine nakon desetak godina "mirovanja". Prva predsjednica je bila Iva Budija Domanovac, pa Marija Profaca, zatim Darko Franceschi. Nakon njegovog mandata izabrana je Simona Gregorović te nakon dvogodišnjeg mandata Nives Kozulić, koja je ustupila mjesto novom predsjedniku Petru Kozini.

Potpredsjednik ZDA je Ante Bljajić koji je član Upravnog odbora u kojem su još arhitekti Lucija Melada, Matija Huzjak i Zvonimir Bušić. Mladi ljudi koji su već poznati u javnosti, a da su aktivni dokazuje i otvoreno pismo kojeg su prošle nedjelje uputili povodom najave vlasnika Tankerkomerca, Ivana Čermaka, o novom projektu koji će nastati na mjestu sadašnje upravne zgrada koja se planira rušiti do temelja.

- Mislim da smo reagirali u pravo vrijeme jer još se ništa ne zna osim najave u medijima koja nam je bila poticaj. Nema projekta, koncesije, urbanističkog plana. Radi se o građevini koja se s povijesnim odmakom može vrednovati kao što je ona i tada valorizirana od strane struke te je višestruko nagrađena. Mi ustrajemo na kontinuitetu graditeljske baštine i zaštite autorskog djela 20.stoljeća (zadarskog arhitekte Ante Uglešića, op.a), osobito kada se radi o zgradi koja je postala dio identiteta Grada i kolektivne svijesti građana. I s obzirom na činjenicu da su danas na snazi posve drugačije okolnosti i uvjeti građenja. Uklanjanjem jedne takve zgrade izgubit će se dokaz o kontinuitetu kvalitetne arhitekture. Prostorni planovi i konzervatorske smjernice za sad su jedini oblici zaštite arhitektonskog djela. Mi nikoga ne prozivamo. Samo želimo ukazati da imamo problem kojeg možemo riješiti i kao ZDA nudimo pomoć, kazao nam je nakon otvorenog pisma novi predsjednika ZDA, Petar Kozina.

Društvo, odnosno pojedini njegovi članovi, uključili su se svojim sugestijama, kritikama i komentarima prije izrade IV. izmjena Prostornog plana Grada Zadar. Bit će aktivni i na javnoj raspravi, najavio je novi predsjednik. Iako je objavljen rok za javni uvid na predloženi PP kojeg je radio Block projekt, odnosno prvi zadarski urbanist Željko Predovan, Društvo o tome iz Grada Zadra još nije dobilo informaciju.