U Maloj vijećnici Grada Zadra održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Zadra na čelu s gradonačelnikom, Brankom Dukićem. Nadležne službe podnijele su izviješće gradonačelniku, svaka iz svog područja, o štetama i intervencijama nakon olujnog nevremena koje je sinoć zahvatilo Zadar.

Najvažnije je istaknuti kako u ovom nevremenu nije bilo ljudskih žrtava te se uglavnom radilo o lakšim ozljedama. Iz OB Zadar izvijestili kao su u bolnicu zaprimljene četiri osobe s lakšim ozljedama povezanima s ovim događajem.

Do trenutka održavanja sastanka Stožera Civilne zaštite Grada Zadra, u PU zadarskoj, zaprimili su 36 dojava o srušenim stablima, jednu dojavu za srušeni krov te dvije havarije na moru, na sreću bez teških posljedica za ljudske živote. Također, uslijed nevremena nije bilo stradavanja na cestama.

Na terenu je i dalje sedam vatrogasnih timova, a od noćas do jutra obavljeno je ukupno preko 60 vatrogasnih intervencija. Radilo su uglavnom o uklanjanju srušenih stabala s prometnica, automobila, krova, uklanjanju srušenih električnih stupova. Zapovjednik JVP Zadar, Šoša izvijestio je kako su sve glavne i većina sporednih prometnica očišćene i prohodne ali da očekuju i dalje tijekom dana i večeri te sljedećih dana pozive građana i intervencije na terenu budući da su štete velike.

Vatrogascima se u čišćenju grada priključila i Čistoća Zadar. Do 9 sati uklonjeno je ukupno 50 kubika smeća na Poluotoku, uglavnom granja i lišća, a tijekom noći svi su kontejneri za smeće vraćeni na svoja mjesta.

Nasadi su do sada evidentirali da je uslijed nevremena i jakog vjetra na području Grada Zadra srušeno 156 stabala. Također, velika je šteta, uslijed vjetra i pada bora pinije, zabilježena na plastenicima rasadnika Cerodol. Dizalice Nasada su na terenu i sudjeluju u čišćenju.

Iz komunalne tvrtke Vodovod izvijestili su kako je voda je zdravstveno ispravna.

Prema podacima Meteo postaje Zadar, grad Zadar noćas je zahvatilo nevrijeme s vjetrovima jačim od 100 km na sat koje je uzrokovao grmljavinski oblak ispod kojeg su se stvorila vrtložna strujanja zraka.

Zaključeno je kako će sve gradske službe i ostale javne službe koordinirano nastaviti otklanjati svu štetu nastalu u sinoćnjem nevremenu, a ukoliko nisu, građani od nadležnih službi mogu zatražiti pomoć.

Do sada evidentirane 23 štete na automobilima
U zadsrskoj policiji do sada su evidentirali 23 oštećenja na automobila uslijed pada sstabala. Prijave s terena još uvijek dolaze pa broj vjerojatno nije konačan. (L. P.)