Godinu dana prije isteka 10-godišnjeg ugovora, odlukom Županijske skupštine uvedene su izmjene koncesije za korištenje plaže Borik, kojom godinama upravlja istoimeno trgovačko društvo u vlasništvu austrijskog Falkensteinera. "Tajming" ove odluke pobudio je sumnje kod oporbenih vijećnika.

- Ovdje se tvrdi da se u bitnome ne mijenja koncesija. Kako to iznajmljivanje ležaljki, suncobrana i pedalina te gradnja turističkih i ugostiteljskih objekata nije u bitnome mijenjanje koncesije? Godinu dana prije isteka koncesije, mi koncesionaru dajemo pravo gradnje. On na osnovu ove izmjene ima pravo ishoditi građevinsku dozvolu i graditi objekt zbog čega će imati prednost pri idućoj dodjeli koncesiji. Da stvar bude gora, u materijalima piše kako se stalni dio koncesijske naknade povećava s 241 tisuću kuna na 275 tisuća kuna. Znači, za 34 tisuće kuna dozvoljavamo gradnju čvrstih objekata na pomorskom dobru na bogomdanoj lokaciji. Taj isti koncesionar osim stalne naknade Županiji plaća 2% od ukupnog prihoda i 1% od prodaje ulaznica. Tamo netko bez opreme stoji na ulazu i vuče ljude za rukav, a mi od toga imamo 1%. Oni uzimaju 99% za uređenje plaže koja je sređena već godinama, istaknuo je Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih upozoravajući da, prema informacijama koje on ima, iza svega stoji obećanje Zdenka Zrilića.

Odluku o izmjeni koncesije Rudolf Dvorski (MODES) nazvao je apsurdnom.

- Nadam se da će savjest u HDZ-u proraditi te da se ovo neće dozvoliti. Sadašnji koncesionari ne samo da će imati prednost za sljedeću godinu ako izgrade nešto, nego će tražiti i produljenje koncesije za 10, 15 ili 20 godina u odnosu na ono što su uložili. Prave nas budalama godinu dana prije isteka koncesije, kritika je Dvorskog kojeg je zanimalo dobiva li Županija naknadu i od prihoda potkoncesionara na što je pročelnik Krešimir Laštro odgovorio potvrdno.

Resorni pročelnik uvjeravao je kako se radi o pukom usklađivanju sa stvarnim stanjem.

- Koncesija se proširuje na pomorsko dobro koje je bilo uključeno i u trenutku donošenja rješenja o utvrđivanju granice. Međutim, u trenutku davanja koncesije nije bilo upisano u zemljišnjim knjigama kao pomorsko dobro, nego je društvo Borik polagalo pravo na to. Nakon što je završen spor i državno odvjetništvo uspjelo s upisom pomorskog dobra u ožujku ove godine, mijenja se ova koncesija. To pomorsko dobro sada se uključuje i u koncesiju. Na Geoportalu možete vidjeti da je već i prije na čestici postojao objekt. Što se tiče samog projekta za kojeg je koncesionar već zatražio lokacijsku dozvolu, riječ je o izgradnji cjevovoda za sustav odvodnje i prikupljanja otpadnih voda. Nema govora o gradnji nekakvih ugostiteljskih objekata i sličnih stvari, rekao je Laštro na što se Pupić Bakrač nadovezao: "Eno vam marina, rekli su da će samo izgraditi wc i portu, a kad ono bazen i objekt od tisuću kvadrata."

Longin je oporbene vijećnike nazvao "dušebrižnicima koji se populističkim metodama žele nekome dodvoriti, a ne znaju podatke".

- U Zadarskoj županiji imamo 11 koncesija za plaže od čega samo 6 daje mogućnost ograđivanja i naplate. Od 299 plaža pod koncesijom je 3,6 %, a ograđenih samo 0,4 %, obznanio je župan ističući i kako Županija od koncesije za plažu Borik zarađuje 2.280.000 kuna godišnje.