Etno-gastro manifestacija MARAŠKA FEST - „Fešta od maraške" održati će se prvi puta u Sv. Filipu i Jakovu 6. srpnja od 19,00 sati na trgu „Na vr` sela", a donosi priču o maraški, njezinoj proizvodnji, preradi i ponudi proizvoda maraške kroz dugogodišnju tradiciju.

U samom centru mjesta na trgu „Na vr` sela" u jednoj posebnoj rustikalnoj scenografiji kroz izložbu starih fotografija koja će se provući kroz ulicu „Kuntrata" i „Iza sela" uključiti ćemo posjetitelje i turiste u našu priču o maraški.

U suradnji s „Maraska" d.d. Zadar koja je sponzor i sudionik kao i OPG-ovima s područja Zadra ponuditi će se degustacija svježih plodova, ali i raznih proizvoda od maraške:  posebno likera Maraskino, Cherry brandy i drugih likera, koktela, sirupa, sokova, marmelade, suhih marašaka i kolača.

Od proizvoda koji će se ponuditi posebno interesantan je sir Žigljen „Sirane Gligora" iz Kolana koji zrije u komini od maraške, mini destilerija OPG-a CD Raspović iz Zadra uz maraskino i Cherry liker s cvijetom soli, proizvodi benediktinki Sv. Marije iz Zadra kao i štrudel koji će „uživo" spravljati naši gosti iz Jastrebarskog od maraške ubrane u našem kraju.

Dio pripreme će ići  „uživo" (priprema kolača, stavljanja friških marašaka u staklenke, dodavanja cukra i li rakijei dr.) tako da će to biti prezentacija i predstava.
Već je dogovoreno da će naši turisti iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Švicarske, Češke, Slovačke i još nekih zemalja koji su se ranije prijavili uz pomoć domaćih djevojaka biti aktivno uključeni u manifestaciju na način da će stavljati maraške i šećer u staklenke pripremajući sirup od maraške ili stavljanjem maraške u rakiju dobiti liker.
Sve što izrade ponijet će sa sobom kao suvenir i uspomenu na 1. Maraška fest u Sv. Filipu i Jakov.

Moći će se vidjeti kako se radi na lončarskom kolu što će nam prezentirati Matea Radović iz Zadra, pletilja kako plete boce za Maraskino zadarske Maraske i Pletarstvo Božanović iz Petrinje koji će plesti košare.
U dijelu programa će sudjelovati KUD „Zadarski tanac" iz Zadra i Puhački orkestar Pirovac, kao i članice AKD „Kuntrata" jer će biti organiziran i izbor „Kraljice maraške".

Svi izlagači sudionici 1. Maraška festa su: „Maraska" d.d. Zadar, OPG „CD Raspović" Zadar, OPG „Novaković" Posedarje, Sirana Gligora d.o.o. Kolan, Benediktinke Sv. Marije Zadar, „Vina i likeri Fiolić" Zadar, OPG Davor Škara Škabrnja, Šinjorina Maruška Poljica, OPG Božo Kadija Sv. Filip i Jakov, „Nada torte kolači i dekoracije" Jastrebarsko, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna - Matea Radović Zadar, Pletarstvo Božanović Petrinja, AKD „Kuntrata" Sv.Filip i Jakov, KUD „Zadarski tanac" Zadar, Puhački orkestar Pirovac.

S obzirom na ove činjenice kao i da je to bilo prije više od 100 godina, kada su se u destileriji LUXARDI proizvodili likeri od maraške kao i prodavali dućanu u Sv. Filipu i Jakovu vjerujemo da će ova zanimljiva priča privući posjetitelje da na našoj manifestaciji degustiraju i kupe razne proizvode od maraške.

Organizator manifestacije je Turistička zajednica, pokrovitelji Općina Sv. Filip i Jakov i Zadarska županija, a sponzori „Maraska" d.d. Zadar, „Ilirija" d.d. Biograd i Jadera Tours Zadar.

Razlog pokretanja manifestacije je da su nekad u Sv. Filipu i Jakovu postojala polja-plantaže maraške, tako da je svaka obitelj imala stabla maraške za svoje potrebe i prodaju proizvoda. Postojala je u Sv. Filipu i Jakovu i mala destilerija - pogon za preradu maraške, a također i dućan u kojem su se mogli kupiti likeri od maraške.

Proizvodnja likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821. godine. Girolamo Luxardo je iz Genove upućen u Zadar 1817. godine kao konzul Kraljevine Sardinije te je utemeljio destileriju za proizvodnju Liquore Marascino.

Predstavnik treće generacije obitelji Luxardo Michelangelo Luxardo je 1918. godine pokrenuo proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu koji je radio do 1944. godine, a koji je zapošljavao 30-tak mještana.

Razlog otvaranja novog pogona je između ostalog bilo poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada, taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojao je i jedan dućan Luxardo u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri.

- Vjerujemo da to možemo turistički valorizirati budući da postoje sve povijesne činjenice i da će ova manifestacija kao i naš Festival cvijeća postati brend našeg mjesta i Općine, najavila je više stručna savjetnica za manifestacije Klara Eškinja Glavan.