Za razliku od sjednice Gradskog vijeća koja bi s 42 točke trajala do dugo u noć, nastavak sjednice Županijske skupštine, s usuglašenim HDZ-om i NHR-om, danas je odrađen u svega dva sata.

Prigovor na dugogodišnji način vođenja sjednica na kojima se ne objašnjavaju važne točke, među kojima su i izvještaji županijskih ustanova, uputili su vijećnici Akcije mladih Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša.

- Zašto sam se ja obukao i došao ovdje? Mi se jedini javljamo za pitanja, a ne dobivamo odgovore, istaknuo je Rubeša koji nije dobio odgovor ni na jednostavno pitanje poput onog za pokretanje inicijative za prijateljstvom s talijanskom regijom Veneto.

Pupića Bakrača najviše je zasmetalo kada je Joso Nekić, kao predsjednik Odbora za školstvo i kulturu, u jednom izlasku na govornicu iznio zaključke glasovanja za više točaka, a da ga predsjednik Skupštine Željko Lončar pritom nije prekinuo. 

- Ovo je stvarno kupus, pa ne može on tako grupno izlagati i preskakati sa 6. na 25. točku, upozorio je Pupić Bakrač, dok je Rubeša Lončaru rekao da sjednice vodi kao sajam u Benkovcu.

Kod točke o minimalnom financijskom standardu javnih potreba škola i domova Rubeša je zatražio objašnjenje resornog pročelnika Ivana Šimunića.

- Pozivam pročelnika, koji prima oko 13 tisuća kuna plaće, da izađe na govornicu. Ne znam što ovdje radi ako nema potrebu objasniti vijećnicima te točke. Sutra će nas netko zaustaviti i pitati zašto nisi glasovao, a ja ću reći jer nisam znao za što glasam. Znam ja pročitati materijale, ali želim to i čuti. Izabrani smo da održimo debatu, a ne da sjedimo kao čunjevi i dižemo ruke gori - doli, poručio je Rubeša.

No umjesto pročelnika za govornicu je izašao Stipe Bjeliš (NHR) koji je krenuo objašnjavati točku jer, kako je rekao, pročitao je materijale za razliku od Rubeše.

- Jesi ti pročelnik ili bi to htio biti? Što ćeš mi ti kraj njega nešto objašnjavati?! Zašto se praviš pametan?! Ušao si ovdje mojim glasovima i sada imaš obraza spominjati moje ime i govoriti da nisam pročitao materijale. Razlika između tebe i mene je što ja čitam materijale i dolazim na sjednice, ali ne izlazim po analnim otvorima ljudi koji rade u Županiji, riječi su Rubeše zbog kojih je zaradio isključenje s današnje sjednice.

Kako bi smirio stanje, predsjednik Skupštine sazvao je desetominutnu stanku nakon koje je, uz pojedine istupe oporbenih vijećnika, sjednica brzo privedena kraju.