Na Sveučilištu u Zadru danas je održana početna konferencija Erasmus+ projekta "SIDERAL - Socijalna i međunarodna dimenzija obrazovanja i priznavanja prethodnog učenja", na kojem će se razmijeniti mišljenja i iskustva o aktualnim europskim i nacionalnim politikama socijalne inkluzije i priznavanja prethodnog učenja u visokom obrazovanju.

Projekt SIDERAL osmišljen je kao podrška provedbi mjera Nacionalnog plana za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja Republike Hrvatske 2019.-2021. koje uključuju provedbu istraživanja vezanih uz učinkovitost postojećih mjera unaprjeđenja socijalne dimenzije visokog obrazovanja te razvoj smjernica za priznavanje prethodnog učenja kao alata koji visokim učilištima može koristiti u povećanju inkluzivnosti visokog obrazovanja. Projektom se također sufinancira Savjetodavna skupina za socijalnu dimenziju Europske skupine za praćenje Bolonjskog procesa. Sudionike je u ime ministrice Blaženke Divjak pozdravila načelnica Sektora za razvoj visokog obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Ana Tecilazić Goršić, dok su projekt predstavili Anna-Lena Claeys-Kulik (European University Association) i Martin Unger (Institute for Advanced Studies Vienna).
Prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić zaželjela je sudionicima uspješan rad i ostvarenje svih zacrtanih ciljeva.

- Drago mi je što projekt počinje na Sveučilištu u Zadru, koje baštini naslijeđe najstarijeg sveučilišta na ovim prostorima osnovanog 1396. godine, a u isto vrijeme je prvo integrirano sveučilište u Hrvatskoj koje ove godine proslavlja svoju 17. godišnjicu. Sveučilište djeluje u suglasju s europskim odjecima socijalne dimenzije obrazovanja koju su ministri zemalja s Bolonjskim procesom inicirali u Pragu 2001. godine, a potvrdili u Berlinu 2003., s naglaskom kako je visoko obrazovanje javno dobro koje mora ostati "pod kapom" javne odgovornosti, rekla je Balić Nižić.

Ulaskom u Bolonjski proces 2005. godine Hrvatska je tražila ravnotežu između rastuće kompetitivnosti i potrebe za socijalnim aspektom, odnosno smanjenjem socijalne nejednakosti, posebice kroz povećanje studentskih stipendija. Ujednačavanje pedagoških standarda ipak još nije doseglo zadovoljavajuću razinu.

- Dijelimo vaše napore i nastojanja u zadržavanju studenata na sveučilištima, osiguravajući odgovarajuće studijske i životne uvjete za studente kako bi uspješno završili studij u odgovarajućem vremenskom razdoblju, bez ikakvih prepreka vezanih uz njihovo socijalno i gospodarsko okruženje. Želimo ukloniti prepreke mobilnosti i učiniti ih dostupnim studentima te kao Sveučilište promovirati socijalno kohezivan sustav studentskih stipendija i zajmova. Sveučilište u Zadru čvrsto će nastaviti raditi na jednakosti u Europskom prostoru visokog obrazovanja kroz savez europskih sveučilišta s kojima smo se udružili kroz projekt ""European University for Smart Urban Sustainability". Više nismo malo sveučilište, a naših oko 6.000 studenata dio su prekrasne europske sveučilišne zajednice, rekla je Balić-Nižić, prenoseći pozdrave odsutne rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican.

Na konferenciji sudjeluju austrijski i švedski stručnjaci, predstavnici Europskog studentskog zbora (ESU) i Europskog udruženja sveučilišta (EUA) te hrvatskih visokih učilišta. Partneri na projektu SIDERAL su Austrijsko ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja, Švedski institut za visoko obrazovanje i Europski studentski zbor. Projekt se sufinancira uz podršku Erasmus+ programa Europske unije - Ključna aktivnost 3 - potpora provedbama reformi Europskog prostora visokog obrazovanja (EHEA).