Morske plaže najveća su boljka zadarskog turizma koju su iz gradske uprave htjeli izliječiti na posve krivi način za ovu sezonu.

Pola milijuna kuna uloženo je na uređenje i opremanje plaže na Punti Bajlo koja to i nije. Obalni pojas nalazi se u lučkom bazenu i tamo se niti ne mjeri kakvoća mora. Ona je definitivno ugrožena samim time što je more u Uvali Bregdeti kupi sve što brodovi izbacuju u luci Gaženica.

Tu plažu je uređivao Odjel za komunalne poslove koji u svom resoru ima održavanje plaža. Uređenje plaže na Kolovarama, pojas između zgrade koja se prodaje i plaže na kojoj je podignuta Plava zastave, projekt je Odjela za graditeljstvo i Odjela za EU fondove. Prvi su naručili projekt, drugi skupljaju novce preko fonda Ministarstva turizma. Projekt je spreman i za uređenje plaže u Diklu. Dio investicije je osiguran kroz Odjela za graditeljstvo, ali projektant je, kažu, kasnio za ovo ljeto.

Dakle, gradske vlasti su jedino uložili u stvaranje plaže u uvali Bregdeti na sjevernoj strani Punte Bajlo koja je prirodna i nju nije trebalo uređivati.

A je li trebalo urediti plažu u Petrčanima, turističkoj zoni Grada Zadra. Pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela nam je rekao kako se on tamo ne smije dirati jer je Lučka kapetanija zabranila radove, dok je rampa za invalide u Petrčanima u nadležnosti Odjela za socijalnu skrb. Iz tog odjela jedino brinu o rampi na Vitrenjaku, a lift na plaži Kolovare, zbog kojeg su ogorčeni invalidi i njihove obitelji jer im ne pomaže za ulazak u more, postaje problem Obale i lučica.

U cijelu igru oko zadarskih plaža ulazi Turistička zajednica. Ona je zadužena za Petrčane pa je lani financirala uređenje mjesne plaže za koju Mjesni odbor nije ishodovao dozvolu. Povratak u prvobitno stanje nije se dogodio, a gradske službe nisu ništa poduzele da to legaliziraju i naprave pravu plažu. Nasuli su dva kamiona šljunka, a kupači i dalje na toj plaži uživaju uz otvor izlijeva oborinskih voda.

- Ja svaki dan čistim tu rampu lopatom. Prvi put mi je pomogao i pročelnik Dujela, kazao nam je Velimir Čubrić, predsjednik Mjesnog odbora Petrčana. Moj prethodnik Duje Stanišić donekle je bio u pravu. Mi Gradu dajemo 2 milijuna kuna od turizma, a oni nama nisu u stanju 20 tisuća kuna za uređenje plaža. O zelenilu da ne govorimo. TZ Grada je pristala na uređenje plaže Punta Skale, u blizini vikendice najmoćnijeg čovjeka hrvatske politike Šeksa, ali...

Punta Skala - nedovršeni radovi na još jednoj mjesnoj plaži u MO Petrčane

- Kad smo tražili to u predsezoni, rekli su rano. Nakon što su došli kamioni sa šljunkom prije dva tjedna, nisu mogli ući. Samo su bageri malo to izravnali, priča predsjednik MO Petrčane i traži neka Grad njih ovlasti za održavanje vlastith resursa, a oni će lako naći tko će i kada to raditi te Gradu ispostaviti račune.