Sastanak i pokušaj dogovora između štrajkačkog odbora i poslodavca u INFRA-GRAD-u, koji je bio dogovoren za danas ujutro, još je jednom neslavno propao. Kako doznajemo od predsjednika štrajkačkog odbora Maria Vrkića, na sastanku se ponovno nije pojavio gradonačelnik Ante Župan, osim što je kao pravna ispomoć došao pravnik iz gradske uprave.

- Od 24. lipnja godine traje štrajk radnika komunalnog poduzeća INFRA-GRAD d.o.o. što je rezultiralo neodvoženjem komunalnog otpada. Kao razlog štrajka navedeno je nepristupanje poslodavca kolektivnim pregovorima. Dana 27. lipnja održan je prvi krug pregovora, sljedeći dan drugi krug, a pregovori su nastavljeni i danas. Time je otpao razlog za štrajk i štrajk je trebao biti prekinut, što se, na žalost, nije dogodilo. Ističemo da su Izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji rada povećani bodovi za obračun plaće terenskim radnicima za 16%, pa bi se sada osnovna netto plaća pomoćnog radnika s dosadašnjih 3.388,00 kuna povećala na 3.928,29 kuna (+ dodatak od 0,5% za svaku godinu radnog staža), dok bi se osnovna netto plaća vozača povećala na 4,517,00 kuna (+ dodatak od 0,5% za svaku godinu radnog staža).

U pregovorima sa Sindikatom dogovorena je i isplata regresa za godišnji odmor u iznosu 1.250,00 kuna, isplata Božićnice u iznosu 1.250,00 kuna, isplata dara za djecu povodom Sv. Nikole u iznosu 600,00 kuna i otpremnina pri odlasku u mirovinu u iznosu 3 prosječne mjesečne plaće isplaćene kod poslodavca ostvarene tri mjeseca prije odlaska u mirovinu. Pregovori o ostalim odredbama Kolektivnog ugovora se nastavljaju, priopćio je medijima direktor tvrtke Mate Karamarko.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Mario Vrkić tvrdi da direktor Mate Karamarko ima valjanu kaznenu prijavu za izvlačenje novca iz tvrtke i zlouporabu položaja:

- Direktor gura Pravilnik i izmjenu sistematizacije, a plaća se ne diže službenicama u upravi, kao ni tehničkom voditelju poslova. Osoba je to koja nije zaslužila ovo mjesto. To je čovjek koji s 72 godine radi četiri sata. Ne pristajemo ništa ispod potpisivanja kolektivnog ugovora, odgovorio je na to Vrkić.

Sindikat Infra-grada direktora je prijavio Državnom inspektoratu i zato što je 26. lipnja putem Oglasne ploče izvijestio Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada bez savjetovanja s Radničkim vijećem, na što ga obvezuje Zakon o radu.