U organizaciji Marine Preko i TZO Preko, od 22. do 25. lipnja održalo se drugo izdanje „Glumačke regate". Prvo su izdanje inicirali glumac i redatelj Rene Medvešek i voditelj Marine Preko Alan Smojver.

- Glumci su još prošle godine prepoznali Preko i kao mjesto dobrih domaćina, opuštajuće atmosfere i kao otočnu oazu mira, a opet blizu kopna i vrlo dostupnu. Mnogi od njih vraćaju se na naš otok sa svojim obiteljima i prijateljima, a o promociji koju nam donose da i ne govorimo, izjavio je Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Ove godine je na 11 brodova jedrilo 80-ak glumaca i njihovih gostiju. Otočna dječja glumačka skupina izvela je predstavu „Eko štorije" autorice teksta i redateljice Gabrijele Meštović Maštruko. Sudjelovali su Mia Džaja, Jakov i Sara Lisica, Adrian Mitrović, Petra Marasović, Ema Ropuš, Ivano Babić, Gabrijel Blažević, Eva Markulin i Niko Višić.

U nedjelju, 23. lipnja regata je u 11.30 sati startala u Preku, a prvi brodovi ušli su u cilj u Salima oko 17.30 sati.

U ponedjeljak, 24. lipnja u Jardinu u Preku studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Antonio Agostini, Nika Barišić, Vid Ćosić, Filip Lugarić, Ružica Maurus i Lara Nekić, izveli su predstavu „San Ivanjske noći" pod vodstvom profesora Renea Medvešeka, umjetničke asistentice Sare Stanić i studentice režije Kristine Grubiša. Nakon toga, uslijedio je odličan glazbeni program Kazališta Trešnja i benda „What the funk" do ranih jutarnjih sati. Voditeljica programa bila je novinarka Ana Marušić.

Glumci su dobili originalan otočni dar, odnosno držač za vizitke od maslinovog drveta koji je izradio Prečanin Mate Rančić.