Puno je toga što se na lokalnoj razini, a u resoru Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, treba mijenjati. Stoga se danas s predstavnicima ustanova u Zadru našla ministrica Nada Murganić.

Na radnom sastanku u gradskoj vijećnici gradonačelnik Branko Dukić prije svega ju je informirao kako ovaj tjedan kreću radovi na dovršetku Centra Mocire.

- Dugogodišnju crnu točku izdižemo na novu razinu, koja znači novi ustroj, nove prostorije i rješenje za puno briga u našem gradu, istaknuo je Dukić koji se ministrici pohvalio i s podizanjem razine dječjih vrtića uvođenjem popodnevne smjene.

Zadovoljna svime što je danas čula, Murganić je istaknula kako je Zadar primjer uspješne suradnje lokalne uprave s državnom sredinom u području razvoja socijalne skrbi.

- Cilj nam je da svaka sredina ima dovoljno kvalitetnu mrežu socijalnih usluga. Danas smo bili i s gradonačelnikom Paga (Ante Fabijanić) koji je predložio davanje zgrade bivšeg suda za podružnicu zadarskog Centra za socijalnu skrb te adaptaciju putem novca iz gradskog proračuna, najavila je Murganić koja je postala čest gost u Pagu nakon stravičnog slučaja obiteljskog nasilja.

Ministrica je istaknula kako se brojni hrvatski centri nalaze u neadekvatnim ili derutnim prostorima.

- Zadarski centar ima dobre uvjete, ali kvadratura je nedostatna. Stoga ćemo učiniti trostruku zamjenu, istaknula je ministrica objašnjavajući kako će Centar useliti u prostore Doma za odgoj djece i mladeži, Dom će dobiti njihov prostor za smještaj Uprave i edukaciju djece, dok će sam smještaj štićenika biti organiziran kroz tri stambene jedinice, dva stana i budućoj kući u Crnom. Treća zamjena odnosi se na Dom sv. Frane koji će u trenutnim prostorijama Doma za odgoj djece i mladeži u Ulici bana Josipa Jelačića dobiti proširenu kuhinju.

- Kvadrati, objekti, stanovi i zemljišta postoje, ali to trenutno nije racionalno i adekvatno primijenjeno svrsi. Dokumentacija je pripremljena za natječaj i na taj način povući ćemo sredstva i za izgradnju kuće u Crnom i prenamjenu tih zgrada. S Centrom Mocire i sadržajima što Grad Zadar ima, kroz vrtiće i socijalni program, mislim da ćemo imati jednu zaokruženu cjelinu kako i na koji način pomoći različitim korisničkim skupinama socijalne skrbi u gradu Zadru, zaključila je ministrica Murganić. 

Kako doznajemo, rekonstrukcija zgrade Doma za odgoj djece i mladeži, izgrađene 60-ih godina prošlog stoljeća, procijenjena je na 20,3 milijuna kuna. Putem natječaja, čija se objava očekuje ubrzo, bit će moguće ostvariti bespovratna sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna, a Centar za socijalnu skrb s ravnateljicom Martinom Čuljak Jovančević pokušat će izvući taj maksimum.

EU sredstva za stambene jedinice posebno će kroz natječaj tražiti i zadarski Dom za odgoj djece i mladeži. Murganić je danas s gradonačelnikom Dukićem potpisala i ugovor o darovanju gradskog zemljišta u Crnom za izgradnju zgrade za deinstitucionalizaciju smještaja njihovih štićenika koja je na noge digla mještane tog predjela. Upitan za komentar na njihovu reakciju, Dukić je priznao kako je došlo do disbalansa u komunikaciji gradske uprave s mještanima, ali je istaknuo i kako im je fotografija Doma, korištena na našem portalu kao ilustracija za članak, stvorila krivi dojam buduće zgrade koja će biti dvojna kuća. No fotografija je jedno, a izostanak osnovne informacije za javnost od strane nadležnih nešto sasvim drugo.

- Grad Zadar nije stigao komunicirati s Mjesnim odborom Crno, ali sada smo se sastali i mišljenja sam da tu neće biti nikakvog problema. Svi tražimo ono sto nam je najpotrebitije za djecu, istaknuo je gradonačelnik Zadra.