U Općoj bolnici Zadar odnedavno su u funkciji dva uređaja za magnetnu rezonancu - stari kojeg je 2005. godine kupila lokalna zajednica te novi koji je u travnju stigao kao EU poklon od Države.

Potvrdio nam je to ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina koji je na upit bivše županijske vijećnice Živog zida Jasmine Adžić Sikirić dostavio i detaljne podatke o pregledima na starom uređaju. Ona je, naime, izrazila sumnju da je uređaj dvije godine stajao na carini te da su se za to vrijeme svi pregledi preusmjeravali u privatne poliklinike.

- Trebaju nam izvješća ne samo tog uređaja, nego i svih ostalih uređaja za dijagnostiku koji su trebali biti u bolnici na vrijeme, a nisu, kako bi mogli izračunati koliko se privatni liječnici, udruženi s bolnicom, zaradili na hrvatskoj sirotinji, rekla je na pretposljednjoj sjednici Županijske skupštine Adžić Sikirić.

- Uređaj za Magnetsku rezonanciju (MR) u Općoj bolnici Zadar nabavljen je i stavljen u funkciju 15. 12. 2005. godine, te je ukupno financiran donacijama od strane privrednih subjekata grada Zadra u iznosu od 10.296.113,34 kuna. Nabavkom uređaja Opća bolnica Zadar svrstala se uz sam vrh zdravstvenih ustanova po opremljenosti, jer u datom trenutku uređajem su raspolagali samo klinički bolnički centri i samo neke kliničke bolnice. Što se tiče Vašeg pitanja - kako smo prethodno napomenuli u predmetno vrijeme u Zadarskoj županiji niti u okolnim županijama niti jedna privatna, a ni javna ordinacija, klinika ili bolnica nije raspolagala s MR-om. O bilo kakvom „zadržavanju uređaja na carini" nismo upoznati bilo za MR, bilo zabilo koji drugi uređaj i opremu koju je nabavljala OB Zadar. Što se tiče „ostalih uređaja za dijagnostiku koji su trebali biti u bolnici na vrijeme, a nisu" isto nam, također, nije poznato. Svi dijagnostički uređaji su nabavljeni putem javnih nadmetanja i isporučeni su unutar 60-ak dana tj. unutar roka utvrđenog ugovorom definiranom u javnom nadmetanju, a u istom roku je napravljena instalacija, puštanje u rad i edukacija zaposlenika za rad na novonabavljenoj opremi, istaknuo je ravnatelj OB Zadar.

Prve godine uz pomoć MR-a obavljeno je 995 pretraga da bi se ta brojka postepeno penjala i konačno u 2018. gotovo učetverostručila na 3.714 pregleda. Ukupan broj pregledanih pacijenata u razdoblju od 2006. godine do 2018. je 36.575, izvijestio je dr. Čulina kojeg smo upitali je li uređaj nakon toliko pregleda i dalje funkcionalan. On nam je to potvrdio navodeći kako su oba MR-a u funkciji, čime bi se napokon trebale smanjiti liste čekanja koje su dosezale i do dvije godine.