Opća bolnica Zadar u okviru svoga Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju i ove godine, kao i svake ljetne sezone, započinje s radom u svojoj ljetnoj peloidnoj ambulanti u Ninu. Terapija će s radom započeti 1. srpnja. Kao i obično autobusni prijevoz je organiziran, a pacijenti i zainteresirani sve potrebne informacije mogu dobiti na Odjelu fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije u novoj poliklinici, ili na telefonu 023-505-034 ili 023-505-281.

Poznato je kako je pacijentima koji pate od tegoba izazvanih raznim reumatskim oboljenjima boravak u Ninskoj laguni koja obiluje sumporom, kalcijem i magnezijem od velike koristi pri ublažavanju njihovih tegoba. Ovom se terapijom potiče cirkulacija i prokrvljenost, izmjena tvari, i izlučivanje štetnih tvari iz organizma, a općenito se jača i imunološki sustav.

Pozitivan učinak ove vrste liječenja potvrđuje i dr. Neven Birkić spec. fizijatrije i reumatologije, rukovoditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju u Općoj bolnici Zadar:

- Vrlo smo zadovoljni što i ove godine, u dogovoru s gradom Ninom, možemo nastaviti s peloidnom terapijom na Ninskom blatu, s obzirom na to da je ona vrlo učinkovita u liječenju reumatskih bolesti. Ovim načinom liječenja naši pacijenti sve do sljedeće sezone umnogome poboljšaju svoje tjelesno i psihičko stanje. Važno nam je imati medicinski nadzor nad pacijentima, jer se ovaj prirodni način liječenja ipak ne smije nekontrolirano koristiti, s obzirom na to da pretjerivanje i neadekvatna primjena mogu imati i suprotne efekte od onih koje pacijenti žele. Tu je zato naše osoblje koje će pacijentima pokazati pravilan način korištenja ovog prirodnog resursa, kao i naučiti ih vježbe koje treba raditi uz to, kaže dr. Birkić.