U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u petak je održana je primopredaja dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), između dosadašnjeg zapovjednika pukovnika Krešimira Ražova i novog zapovjednika brigadira Marija Pleše.

To je ujedno i povratak brigadira Pleše na dužnost koju je već obnašao od 15. listopada 2017. do 14. svibnja 2018. kada je upućen na školovanje u Ratnu školu Američkog ratnog zrakoplovstva u Sjedinjenim američkim državama (Air University, Maxwell AFB, Air War College, Montgomery, Alabama).

Svečanom činu primopredaje dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze nazočio je i zapovjednik HRZ-a, brigadni general Mato Mikić te zapovjednici ostalih postrojbi smještenih u vojarni u Zemuniku. Tom prigodom, general Mikić zahvalio se za doprinos pukovnika Ražova u radu 93. zrakoplovne baze te zaželio puno uspjeha u vođenju postrojbe novom zapovjedniku brigadiru Pleši.

"Raduje me što mlađi piloti preuzimaju zapovjedna i odgovorna mjesta u HRZ-u i siguran sam kako će novim idejama, entuzijazmom i inicijativama doprinjeti sveukupnom razvoju HRZ-a", poručio je general Mikić.

Novoimenovani zapovjednik brigadir Pleša zahvalio se na ukazanom povjerenju te kazao kako s novim iskustvima i znanjem želi doprinijeti daljnjem razvoju i jačanju 93. zrakoplovne baze.

"Čast mi je što sam u prigodi znanja i vještine koje sam stekao školujući se na prestižnoj vojnoj školi u SAD-u staviti na rapolaganje postrojbi u kojoj sam ponikao i proveo cijeli svoj profesionalni vijek. Nadam se kako ću zajedno sa svojim suradnicima doprinijeti novim uspjesima i postignućima zrakoplovne baze, HRZ-a i Hrvatske vojske u cjelini", poručio je brigadir Pleša.

Dosadašnji zapovjednik pukovnik Ražov, zahvalio je svim pripadnicima postrojbe za sveukupni doprinos i zajednički timski rad u proteklih godinu dana vođenja baze u Zemuniku.

"Ispunjen sam ponosom što sam mogao zapovjedati 93. zrakoplovnom bazom i ovo je uistinu bila kruna moje dosadašnje pilotske i vojničke karijere", istaknuo je pukovnik Ražov koji se upućuje na školovanje u Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Novi zapovjednik baze pukovnik Mario Pleša rođen je 1973. u Kutini. Pripadnik je Hrvatske vojske od 1997. godine kada je završio školovanje kao pripadnik 1. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Obnašao je dužnosti nastavnika letenja, zapovjednika voda i Eskadrile aviona, voditelja Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu 93. zrakoplovne baze te načelnika stožera i zapovjednika 93. zrakoplovne baze. Završio je Zapovjedno-stožernu školu "Blago Zadro" kao i Ratnu školu ratnog zrakoplovstva u SAD-u, a za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan. Sudjelovao je u misiji KFOR na Kosovu.

Pukovnik Pleša diplomirani je inženjer prometa, smjer aeronautika, vojni pilot, nastavnik letanja i probni pilot na avionu Pilatus PC-9M.