Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak čestitala je sveučilištima u Splitu i Zadru koja su u prvom kolu uspjela ući u mreže europskih sveučilišta za istraživanje mora i urbanoga razvoja na obali.

Divjak je danas sudjelovala na redovitom sastanku zajedničkog odbora ministara obrazovanja država potpisnica CEEPUS-a. CEEPUS je program akademske mobilnosti studenata i nastavnog osoblja srednje i istočne Europe, mreža koja slavi 25 godina postojanja.

- CEEPUS nam je bio izvrstan prije nego što smo imali ERASMUS, a sada nam je CEEPUS prilika da učvrstimo odnose sa zemljama koje su nam partneri, ne samo u ERASMUS-u, nego na primjer i u ovim novim europskim mrežama sveučilišta i evo ja koristim priliku da posebno čestitam Sveučilištu u Splitu i Sveučilištu u Zadru koji su uspjeli i u ovom prvom kolu ući u dvije mreže europskih sveučilišta koje su vezane uz istraživanje mora, Sredozemlja i urbanog razvoja na obali, rekla je Divjak.

Program razmjene visokih učilišta srednje i istočne Europe (CEEPUS) provodi se sukladno sporazumu zaključenom 1993. godine, čije su sadašnje ugovorne stranke Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.