Iz Općine Jasenice stigao je odgovor na sumnje o bespravnoj gradnji na plaži u Maslenici koje je Državnom inspektoratu prijavio SDP-ov gradski vijećnik Jure Zubčić.

Načelnik Martin Baričević ističe kako se radovi temelje na ranijem rješenju. Njegovo očitovanje na prozivke objavljujemo u cijelosti:

- Juraj Koić dostavio je Vijeću za davanje koncesijskog odobrenja općine Jasenice 2014. godine Zahtjev za dodjelu koncesijskog odobrenja za djelatnost ugostiteljstvo i trgovina, sredstva kiosk i pripadajuća terasa objekta. Uz zahtjev je dostavio i idejno rješenje te mišljenje da se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima ne izdaje građevinska dozvola. Glede površine objekta, sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima za kiosk nije potrebna građevinska dozvola, a glede terase objekta, površina nije ograničena. Tijekom 2017. godine podnesena je prijava da se radi o gradnji, ali je postupak obustavljen Rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 19. 10. 2017. godine. Ove godine se objekt renovirao, te se tijekom renoviranja nisu izvodili nikakvi radovi kojima bi se povećala površina u odnosu na dosad izdano koncesijsko odobrenje. Juraj Koić je podnio novi zahtjev za dodjelu koncesijskog odobrenja u istim gabaritima kao u prethodnom koncesijskom odobrenju. Na fotografijama koje imamo u posjedu vidljivo je da se površina terase i objekta nije mijenjala. Također smo imali sličan slučaj nedavno, te smo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zatražili mišljenje o takvoj vrsti objekata, te smo u oba slučaja dobili mišljenje kako se radi o objektima i radovima koji se mogu zakonito izvoditi bez građevinske dozvole.

Na tvrdnju da koncesijsko odobrenje ne postoji u godišnjem Planu upravljanja pomorskim dobrom, moramo navesti kako Općina Jasenice donosi Plan upravljanja pomorskim dobrom u tekućoj godini, za slijedeću godinu. Potvrdu na naš prijedlog Plana upravljanja pomorskim dobrom izdaje Zadarska županija, Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet već u mjesecu siječnju. Svi planovi upravljanja pomorskim dobrom dostupni su na službenoj internetskoj stranici Općine Jasenice. Nadalje nema septičke jame nego je ugrađen bio- pročišćivač koji pročišćava otpadne vode na razinu od cca 98%. Također se već godinama, redovito tijekom turističke sezone vrši ispitivanje kakvoće mora i to baš na lokaciji koja je od navedenog kioska i terase udaljena cca 10 - 15 m. Nikad do sada nije bilo problema s kakvoćom mora, što uvjereni smo ne bi bilo tako da se otpadne vode ispuštaju direktno u more. Sve navedeno možemo potkrijepiti foto dokumentacijom i ostalim dokumentima koji su navedeni u ovom odgovoru.

Kako smo već svi pomalo revoltirani takvim lažnim dojavama, pa i čestim postupcima građevinske inspekcije, tražili smo mišljenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, pa je i njihov odgovor u skladu s našim mišljenjem da se radi o jednostavnim građevinama i radovima, te da je sve u redu s postavljanjem kioska i otvorenih terasa na pomorskom dobru. Takve lažne dojave, pa i senzacionalistički napisi u medijima, nam otežavaju rad. Ako bi se svi koji imaju koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti na morskoj obali tako tretirali, mišljenja smo da bi se porušilo na tisuće terasa na obali.

Svjesni smo i naše zakonske obveze po pitanjima bespravne gradnje i ne želimo biti etiketirani kao bespravni graditelji, ali isto tako ni uništavatelji nečije egzistencije, pa uklanjati kioske i montažne terase zbog nečijeg hira koji nema uporište u propisima.

I na kraju odgovor vrlom gradskom vijećniku Juri Zubčiću.

Nemam neku veliku potrebu uopće odgovarati Vam na ovakve insinuacije koje su iznesene u obliku tendecioznih pitanja u tekstu vezanom za ovaj upit, ali ipak moram nešto reći.

Iz Vašeg teksta netko neupućen bi rekao da vi kao veliki dušebrižnik živite u Maslenici i skrbite o našoj dobrobiti, a da ja živim u Zadru no tome nije tako. Moj primarni interes i dužnost je skrbiti za dobrobit i zdrav okoliš svih mještana Općine Jasenice.
Suprotno Vašim insinuacijama rad svih tijela Općine Jasenice je transparentan i sve su informacije dostupne. Što se tiče svih postupaka dodjele koncesijskih odobrenja, pa i ovog u konkretnom slučaju, mogli ste dostaviti upit u Općinu Jasenice i dobili bi na uvid koliko koncesijskih odobrenja je izdano, kome i za koje djelatnosti. Nema moje samovolje nego postoje institucije koje rade svoj posao i nema potrebe da Vi građane štitite od te moje navodne samovolje, ali očito niste imali nikakvu namjeru zaštititi naše građane od te "moje samovolje" već ste na zloban način pokušali naštetiti napretku turizma i turističkih djelatnosti na našem području. Čisto sumnjam da ste bili nazočni početku radova na postavljanju kioska i terase 2014. godine te sam mišljenja da Vas netko „kljuka" netočnim informacijama. Činjenica da je Općina Jasenice došla do brojke od 200000 noćenja u turističkom smještaju, od 10000 noćenja koliko je bilo prije 15-ak godina govori sama za sebe i po pitanju investiranja i održavanja, kao i po pitanju brige za okoliš.

No ipak ćete i dalje biti rado viđen gost u bilo kojem od ugostiteljskih objekata na prekrasnoj masleničkoj obali.