Prema podacima iz nacionalnog Registra osoba liječenih zbog zloporabe psihoaktivnih droga tijekom 2018. godine u zdravstvenim je ustanovama Hrvatske zabilježena 6.831 osoba liječena zbog zloporabe, odnosno zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama. Najviše liječenih osoba bilo je u Zadarskoj županiji, u kojoj je stopa na 100.000 stanovnika bila 500,7. Slijede ju Istarska (493,1), Šibensko-kninska (432,6), Grad Zagreb (350,2)... Za cijelu je Hrvatsku stopa iznosila 236,7 na 100.000 stanovnika.

Po prvi put na liječenje je u prošloj godini došlo 869 osoba. Na obrascu Pompidou bilježe se sredstva zbog kojih osobe dolaze na liječenje, a najviše njih došlo je zbog opijata kao glavnih sredstava ovisnosti. Većinu liječenih osoba kao i prethodnih godina čine muškarci. Raspon godina je vrlo velik - najmlađa zabilježena osoba je imala 14, a najstarija 73 godine.

- Stanje u Europi, koja je postala vodeće tržište za heroin i kokain, reflektira se i na područje Hrvatske. Imamo porast konzumacije kokaina, amfetamina, odnosno ecstasyja i marihuane, koja je sveprisutna budući da 70 posto svih zapljena otpada na marihuanu, rekao je na konferenciji za medije pomoćnik ravnatelja HZJZ-a pri Uredu za suzbijanje zloporabe droga Željko Petković.

Podaci o uvjetima života liječenih osoba govore da ih još uvijek najviše živi s roditeljima. Samo osnovnu školu je završilo je 23,5% liječenih osoba, a najviše ih je završilo srednju školu (67,4%). Opijati (heroin, opijum, morfin...) su bili glavni povod liječenja za 80% osoba, dok je marihuana bila glavno sredstvo zloporabe kod njih 14%, kokain 1,8%, sedativi 1,7%...