Reakcija mještana Crnog na najavu izgradnje zgrade za štićenike Doma za odgoj djece i mladeži u njhovom mjestu izazvala je lavinu kritika među kojima i onu ravnateljice Doma Ljiljane Šarić.

Podsjetimo, Mjesni odbor Crno u ime svih mještana uputio je jučer priopćenje za javnost u kojem od gradske uprave traže da još jednom razmisle o lokaciji darovanog zemljišta navodeći kako su zabrinuti za sigurnost mjesta te da se izgradnja doma ne uklapa u njihove planove za razvoj elitnog naselja.

- Neugodno sam iznenađena i vrlo razočarana reakcijom mještana Crno. U svakom mjestu ima barem 10 obitelji s problematičnom djecom pa ih se ne iseljava. Sva djeca imaju pravo na obiteljski život i prava su im zajamčena po svim konvencijama. Djeca su dosad bila stigmatizirana i nismo očekivali da će to ponovno doživjeti na ovakav način, a priča se još nije ni zarotirala. Djeca nisu kriva kakva su, ona su proizvod svojih roditelja. Važno je da im se pomogne. Osim toga, mi nismo jedini dom koji se transformira u simulaciju obiteljskog života. Dosta je hrvatskih i europskih gradova već uvelo taj koncept, a mi ne možemo zaustaviti taj trend, ističe Šarić dodajući kako je najveći problem što ljudi ne shvaćaju koncept stambenih jedinica.

Ravnateljica Doma objašnjava kako je na gradskom zemljištu površine 906 u m2 u Crnom u planu izgradnja kuće s dva stana te okućnicom. U svakom stanu živjet će 5-6 djece koja će biti pod stalnim nadzorom odgojitelja.

- Riječ je o simulaciji malih obitelji. Djeca će učiti kuhati, čistiti, brinuti se o životinjama i biljkama u dvorištu. Pripremat će ih se za samostalan život na način koji u dosadašnjem domu nije bio moguć. Kao jedna od stambenih jedinica za štićenike doma prvo u planu je bila i vila Troskot, no pokazalo se kako su za djecu bolja mirnija okruženja bez određenih iskušenja, poručuje Šarić.

Osim najavljenog dara od Grada Zadra, zadarski Dom za odgoj djece i mladeži nedavno je od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobio i nekretninu na Bulevaru. Trosobni stan služit će za smještaj djece koja su po hitnom postupku oduzeta roditelja. Zadar danas nema takvu mogućnost prihvata djece, već ih se šalje u druge gradove.

Sama Uprava Doma preselit će se u prostore sadašnjeg Centra za socijalnu skrb u neboderu na Voštarnici, gdje će pružati i neurofeedback edukacije i podrške. Riječ je o svojevrsnoj zamjeni prostora javnih ustanova čime će obje dobiti bolje uvjete rada. Sve ovo u planu je tek za 2023. godinu i to putem bespovratnih sredstava preko otvorenog natječaja na koji se zadarski Dom prijavio.