U subotu 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla, Veli Iž slavi svoju feštu "Petrovu". Prigoda je to uvijek za sjećanje na stare običaje i zajedničko veselje. 

Naime, na blagdan fešte Ižani su se okupljali na zajedničku seosku gozbu zvanu "brašćina" zajedno sa svojim gostima te pjesmom i veseljem proslavljali dan naslovnika i zaštitnika župne crkve i mjesta. 

Ujutro u 11 je svečana glagoljaška misa u župnoj crkvi koju će zajedno s mjesnim župnikom don Lukom Šustićem predvoditi don Tomislav Končurat, župnik Gorice. Navečer u 19 sati služi se u crkvi posebna blagdanska Večernja za sve žive i pokojne mještane, a poslije Večernje u Domu kulture "Sloga" otvorit će se jedinstvena izložba "1000 godišć glagoljice na Iž" gdje će biti izloženi kameni glagoljicom isklesani spomenici koji su nedavno otkriveni u Velom Ižu, a zatim i rukopisna i tiskana glagoljica koja se sačuvala u ovom mjestu kroz stoljeća. Izložba je plod suradnje i organizacije Župnog ureda, Mjesnog odbora, Narodnog muzeja u Zadru i Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Poslije otvaranja izložbe uslijedit će zajednička seoska "brašćina" za sve mještane i goste na kojoj će se vidjeti iške nošnje, iški kralj i čuti domaće iško pjevanje.