Hrvatski mediji objavili su ovih dana kako u kampanji modne kuće Varteks "Nesavršeni muškarci" sudjeluje i jedan zadarski svećenik, Marino Ninčević. Ovaj 45-godišnji teolog, znanstvenik, profesor i misionar koji, osim što pozira u elegantnim Varteksovim odijelima, organizira izgradnju đačkog doma u Zambiji, nedavno je objavio stručnu knjigu o kibernetici. Profesor pedagogije i didaktike na Hrvatskim studijima, Ninčević je godinama bio svećenik u zadarskim župama., izvijestio je Telegram.

Pomagao je i oboljelima od AIDS-a u Klinici Fran Mihaljević u Zagrebu, a dvadeset godina radi s bivšim ovisnicima u zajednici Cenacolo. Diplomirao je filozofiju i teologiju, zatim zaradio i magisterij iz teologije te još i doktorat iz pedagogije. Posljednje tri godine redovito odlazi na misiju u Zambiju. "Pokreće me ta njihova plemenita jednostavnost življenja. Oni su zadovoljni, sretni i stalno pjevaju. Jedu samo bijelu palentu i to dva puta dnevno, ali su presretni ako imaju toga. Male stvari ih vesele. Ja toj djeci donesem malo bombona, par kila, a oni su s tim jednim bombonom presretni, taj jedan dijele međusobno".

No priča je neočekivano dobila drugu stranu medalje. Službenim priopćenjem oglasila se Zadarska nadbiskupija, koja očigledno ne simpatizira Ninčevićevu medijsku slavu. I ne samo to, kažu kako je već četiri godine nezakonito odsutan iz nadbiskupije te se bavi poslovima za koja nema crkveno dopuštenje.

- Nikomu nije zabranjeno činiti dobro, baviti se znanošću i predavati na sveučilištima. Ali, kad se radi o svećeniku i njegovim aktivnostima izvan župnoga pastorala, očekuje se od njega da poštuje unutarnji crkveni red, propise i zakone. U slučaju don Marina dr. Ninčevića zadnjih je godina puno stvari „u neredu i mimo zakona".

Don Marino dr. Ninčević svećenik je Zadarske nadbiskupije koji je zaređen 28. lipnja 1998. g. u Zadru gdje je obavljao razne pastoralne službe u sjemeništu i na župama do ljeta 2014. g., kada je zatražio i dobio slobodnu godinu („anno sabatico"). Budući da je 2014. godine sklopio ugovor o radnom odnosu s Hrvatskim studijima bez znanja i dopuštenja mjesnog Ordinarija, Nadbiskup ga je opomenuo i naložio neka se vrati u Nadbiskupiju. Don Marino nije prihvatio Nadbiskupovu odluku, već je uložio žalbu na Kongregaciju za kler koja je potvrdila ono što je Nadbiskup tražio. Nakon toga don Marino je uložio drugu žalbu na vrhovni sud Apostolske signature koji je žalbu odbio, pa je time potvrđena Nadbiskupova odluka da se don Marino ima vratiti u Nadbiskupiju.

Mnogi čitatelji i dobronamjerni vjernici misle kako je sve to što mediji pišu o don Marinovim aktivnostima u redu. Nažalost, nije. Don Marino dr. Ninčević, naime, nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev one „slobodne godine" (2014.), on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godina nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koja nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se dosada odvijao u diskreciji, navodi se u priopćenju zadarske Crkve.

Inače, Telegramu je Ninčević rekao kako je zadarske župe zamijenio svjetskima: "Ne mogu vam reći koliko sam točno zemlja posjetio, ali mogu reći da sam bio na svakom kontinentu. Nekako najupečatljivija bila su mi putovanja u Indiju, Australiju i Latinsku Ameriku, u Indiji sam bio mjesec i pol dana, a u Latinskoj Americi sam držao duhovnu obnovu. Jedva čekam 1. kolovoza da se vratim tamo. Čovjek ovdje radi, trči, piše, stalno se susrećemo s problemima i našim društvom koje je opterećeno sa svime i svačime. U Zambiji tog opterećenja nema i to mi je pokretač i razlog zašto se svake godine vraćam", zaključio je svećenik u Varteksovom odijelu.