Zadrugart je u sklopu KvART 19 ugostio likovnog umjetnika, slikara iz Karlovca, Leonarda Lesića.

Radi se o samozatajnom kreativcu koji djeluje na različitim umjetničkim platformama, a najpoznatiji je kao muralist i to zbog svoje velike naklonjenosti ka uličnoj umjetnosti. Njegovi murali ukrašavaju javne površine rodne mu Duge Rese, Karlovca, Londona, a odnedavno i Zadra!

Naime, Lesićev stil savršeno se uklopio u koncept Zadrugarta i KvART-a, a to je želja da se kroz suvremene medije i sredstva građanima približe različite vrste umjetnosti, pa tako i ona klasična. Istodobno, Lesić se uklopio i u ovogodišnju temu festivala, a to je stvaranje.

Prikazivanje zadarskog skladatelja Blagoja Berse kojim se jedan od partnera Zadrugarta i KvART-a, Koncertni ured Zadar, intenzivno bavi još od 2012. kroz Bersijadu - niz koncerata profesora, učenika i profesionalnih glazbenika i ansambala u čast Bersi - bio je više nego logičan.

Tako je na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna, u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Umjetnik koji je obilježio hrvatsku glazbu prve polovice 20. stoljeća, skladatelj koji u svom opusu savšeno sljubljuje aktualnosti svog vremena s mediteranskim izričajem, a za koji se inspirirao upravo u Zadru, gdje je živjela njegova obitelj, redovno je vodio i pisao dnevnik. Jedna od Bersinih poruka iz dnevnika toliko je svevremenska i inspirativna te je uz njegov lik pronašla svoje mjesto na novom kvartovskom muralu:

„Ni jedan se čovjek na ovome svijetu ne rađa, ne živi i ne umire, a da za sobom ne ostavi traga!"