Roko Lukenda je 15-godišnjak iz Slavonskog Broda i učenik Prirodoslovno-matematičke gimnazije s iznimnim uspjehom koji je vezan za STEM područja. Ovaj je mladić već bio profesor u jednoj osnovnoj školi gdje je predavao robotiku, a uz to je i podpredsjednik udruge CONNECT IT. I kao da to nije dovoljno, već 10 godina bavi se košarkom, fotografijom i sportskim ribolovom. Trenutno radi na svom projektu kojega je samostalno pokrenuo još sa svojih 11 godina, a riječ je o INNROBO-SEA DAY-u. 

Ovaj projekt održat će se već četvrtu godinu za redom u kolovozu na otoku Pašmanu, a za cilj ima prezentaciju najnovijih tehnologija iz IT područja mladima i turistima otoka Pašmana, edukaciju mladih generacija u STEM znanjima i vještinama stvaranja novog oblika turizma koji turiste upoznaje sa IT sektorom, razvitak STEM vještina u ruralnim područjima i otkrivanje novih mladih genijalaca diljem Hrvatske.

- Projekt se s godinama razvio u veliku priču. Prošle godine okupila su se 32 natjecatelja i čak 800 posjetitelja koji su prošli kroz sajam. Ove godine se nadamo ispuniti kapacitet od 70 natjecatelja i oboriti broj posjetitelja koji će proći kroz sajam, a otvorili smo i novu kategoriju natjecanja i dvotjednu edukaciju, otkrio nam je Roko. 

Želja za provođenjem ovog projekta proizlazi iz spoznaje da mlade generacije otoka Pašmana ne raspolažu tehnologijama i stručnim osobama koje ih mogu educirati o robotici. S druge strane, potrebe turista otoka svake godine sve više rastu pa ih je stoga potrebno zadovoljiti novih i inovativnim događajima koji uključuju najsuvremenije tehnologije, a razlikuju se od stalno prisutnih koncerata i sajmova hrane.

Nažalost ovaj projekt nije dobio potporu Ministarstva turizma, a financijske potrebe su sve veće.

- Želimo da svi koji se zapute u područje Zadarske županije znaju za ovaj projekt, te da svoju djecu, poznanike i mlade usmjere na besplatne edukacije i upoznavanja sa STEM područjima. S tim aktivnostima, gdje će djeca na praznicima učiti, dosta je inovativan jer će određeni roditelji možda odlučiti ljetovati u blizini baš zbog ovakvog projekta, rekao nam je Roko.

U novoj udruzi koja kreće s radom najesen, planira svoju kickstarter kampanju, a s okupljenom ekipom kolega planira u budućnosti osnovati i vlastitu tvrtku.