Na Tržnici Zadar otvorila se dana Stara pijaca na kojoj se prodaju i promoviraju najbolji proizvodi i proizvođači zadarskog kraja.

Otvorenje je organizirala Tržnica Zadar u suradnji s TZ Grada Zadra Like Zadar i TZ Zadarske županije Zadar Region i uz poticaj upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, AGRRA-e, Klastera "Hrvatski otočni proizvod i Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak.

Na Staroj pijaci može se naći stvarno svega: od prirodne kozmetike (kreme, sapuni, eterična ulja), svijeća, uporabnih predmeta, malih umjetničkih djela pa sve do autohtonih prehrambenih proizvoda zadarskog kraja (sirevi, maslinova ulja, vina, pekmezi...).

Razgovarali smo s nekolicinom: 

- Proizvodimo eterična ulja i hidrolate te od toga radimo prirodne sapune i macerate. Koristimo sve što raste divlje na otoku, OPG Simičić Filip, otok Rab.

- Izrađujemo uporabne predmete i nakit od starih maslina: svijećnjaci, zdjelice, križevi, stalke za boce, brodove, satove, daske, nakit pomiješan s mineralnim kamenom - OPG Senka Otavijević, Sutomišćica, otok Ugljan.

- Izrađujemo ručne radove od naplavina, kamena i školjaka koje skupljamo po škrapama i plažama. Inspiracija su nam more, otoci i Dalmacija - OPG Galeb i ja.

- U ponudi imamo četiri vrste kozjih sireva: pasterizirani sir od ove godine, mladi sir s puno mlijeka, kozji sir s mediteranskim začinima i pasterizirani sir od prošle godine - OPG Žampera, Dugi otok.

- Naši pekmezi od smokve, mandarine, šljive i maraške mogu se koristiti kao marmelada, dodatak smoothijima, za pravljanje kolača, a kombinacija sa slanim sirom pruža pravi gurmanski užitak - OPG Šinjorina Smokva.

- Proizvodimo i prehrambene proizvode i prirodnu kozmetiku. Od naših prehrambenih proizvoda najpopularniji su Pašmanero Hot Chilli Sauce i Pašman Libre (aceto od smokve) koji imaju Superior Taste Award. Od kozmetike najpopularnije su kremice bazirane na maslinovom ulju, Immortella koja je na bazi smilja, Pašmanski elem koji radimo s kantarionovim uljem i ljetni proizvod - sprej Beauty Drops koji je namijenjen za hidrataciju i sjaj kože - OPG Krsto Matulić, otok Pašman.