Školska godina još nije završila, ispiti državne mature su u tijeku, a već se naveliko priprema sljedeća školska godina. Poznat je broj upisnih mjesta u školama Zadarske županije, termini prijave, a i raspored školskih praznika. Na Radiju 057 danas je gostovao pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije prof. Ivan Šimunić, koji je osim o rasporedu praznika govorio i o upisima, strukovnom obrazovanju te nedostatku kvalificirane radne snage na tržištu rada.

Ove godine Ministarstvo je uvažilo različita razmišljanja s terena, te je odredilo fiksni početak nastave za 9. rujna i kraj 17. lipnja, ali s četiri varijante školskih praznika.

- U konzultaciji sa školama u Zadarskoj županiji odabran je četvrti model, u kojem su kraći božićni i uskrsni praznici, dok je u veljači otvoren jedan tjedan praznika, te jedan termin oko Svih svetih, kada su dva radna dana povezana s blagdanom i vikendom. Ti praznici dolaze negdje na pola vremena između početka nastave i Božića, kada se već osjeti jedan zamor učenika pa se nadamo da će se u praksi ovaj potez pokazati dobrim, rekao je Šimunić.

Što se tiče upisa u srednje škole koji kreću ovih dana, novost su dva programa obrazovanja po dualnom modelu, što je novost u trogodišnjim strukovnim programima. Provodit će se u Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu, za zanimanja staklara i dimnjačara.

- To su deficitirna zanimanja za kojma postoji potreba na tržištu rada. Tvrtke koje se bave ovom industrijom ne mogu napredovati jer umjesto kvalificiranog kadra imaju priučene radnike. U dualnom modelu učenici imaju određena primanja i zajamčeno radno mjesto nakon školovanja.

Posebna je pažnja posvećena deficitarnim zanimanjima, u što ulaze uslužna tiristička i građevinska zanimanja. Učenicima koji ih upišu osigurani su besplatni udžbenici, besplatan prijevoz i smještaj u Đačkom domu, pa roditelji nemaju nikakvog troška za samo školovanje.

- Sada je nastao veliki problem zbog kojega država mora reagirati protupožarnim mjerama i uvoziti radnu snagu. Napokon se vidi da nema dobrog gospodarstva bez dobrog obrazovanja. No stvari se ne mogu promijeniti preko noći - mi možemo povećati kvote za deficitarna zanimanja, npr. za kuhare, naše bi tržište zaposlilo i 60 kuhara više da ih upišemo, ali mi sada nemamo ni kadrova ni prostora za njihov upis. Dobro je da svi mogu naći posao kada završe sa školovanjem, jedino ostaje pitanje visine plaća, gdje također očekujemo poboljšanje.

Šimunića je Vlada nedavno imenovala za predsjednika Upravnog vijeća Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Čime se bavi ova agencija i kakva će biti njegova uloga u njoj?

- Agencija skrbi za strukovno obrazovanje, u kojemu je oko 70 posto svih učenika. Nadzire rad škola, radi prijevode kvalifikacija u obrazovanju i provodi projekte iz europskih sredstava, što smo i mi u posljednje vrijeme osjetili kroz sredstva za pomoćnike u nastavi, prekvalifikacije, Tjedan cjeloživotnog učenja...