Kontejneri u Novom kampusu, a i šire, ovih su dana bili ispunjeni razbacanom starom odjećom. S obzirom da je Caritas udaljen samo pedesetak metara, bilo je lako zaključiti da su nošene majice, hlače, jakne, ovdje bacili baš iz te institucije. I ne samo tu, budući da su vreće s odjećom odlagane, kako fotografije svjedoče, i u kontejnere obližnjih stambenih zgrada.

U Caritasu nisu ni pokušali demantirati da su oni bacili odjeću. Zamjenica ravnatelja Mirjana Tadić kaže kako su na ovakvo odlaganje primorani jer im korištenu odjeću ostavljaju ispred vrata, iako ju oni ne prikupljaju niti imaju skladište za nju.

- Više puta smo ostavljali poruke na vratima da se odjeća ne ostavlja i da se odnese u Crveni križ, koji je prikupljač odjeće, ali ih ljudi paraju. Nije čak ni problem s ljudima koji dođu ujutro pa im to objasnimo, ali često dođu u noći pa nam bace pred vrata. Tu živi dosta mačaka koje trgaju vreće, zna pasti i kiša, pa ta odjeća više nije upotrebljiva, ističe Tadić.

Kaže kako bi i ona voljela da se odjeća reciklira umjesto da se baca, ali od Čistoće još nisu dobili kontejner za tekstil koji su tražili.

- Molimo da se odjeća dostavlja Crvenom križu, jer ju oni sortiraju i dijele potrebitima, poručuje Tadić.

Iz Čistoće su nam potvrdili da su upoznati s problemom te da baš zbog toga ovo područje obilaze nekoliko puta dnevno.

- Ovo nisu kontejneri predviđeni za odlaganje odjeće, nego za komunalni otpad. Po gradu na nekoliko lokacija imamo kontejenere za tekstil, imamo reciklažna dvorišta u koja se također tekstil može odložiti, a i službu koja dolazi po odjeću. Spremnici na zabačenim lokacijama često se zlorabe jer se misli da to nitko neće primijetiti, rekli su nam iz Čistoće.