Fascinirani smo pozitivnim namjerama u uspostavljanju jednog kvalitetnog prostora, istaknuo je poznati zadarski arhitekt Krešimir Damjanović prilikom ocjene idejnih rješenja za gradski park Vruljica koja su sinoć prezentirana u Dnevnom boravku festivala KvART.

U sklopu Gradionice, interdisciplinarne radionice s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora, pet timova iznjedrilo je pet zanimljivih vizija budućnosti kao prostora susreta svih generacija. Vruljolina, VruljOsjet, STUPbySTU, PLAYSCAPE, PERIWAY u park Vruljica donijeli su bućalište, podij, lebdeću vrpcu, paviljon, kružnu stazu i druga zanimljiva rješenja, a pritom su svi uzeli u obzir razmišljanja građana izražena kroz anketu "Kakvu Vruljicu bi ti?"

- Ovo pokazuje koliko je nama važan prostor Vruljice. Radi se o važnom prostoru s iznimnim potencijalom te jednom od rijetkih zelenih otoka na području grada i time zaslužuje posebnu pažnju. Važan je ovakav tip rada kojem je javnosti omogućeno da kaže sto želi u tom prostoru. Nerijetko se događa da građani ne žele velike izmjene, već samo minimalne intervencije. Mislim da su svi radovi zadovoljili njihove želje, istaknuo je pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić dodajući kako se nada da će se tradicija Gradionice nastaviti.

Stručni žiri, kojeg su osim Erlića i Damjanovića činili vlasnici PIN studija Petar Kozina i Nera Nejašmić Kozina, najboljim rješenjem proglasili su Periway - kružnu stazu koja integrira park i artikulira rub, a koju su osmislili Lucia Kalogjera, Željka Tonković i Ivan Maurović. Publiku je pak osvojio Playscape, prostor prirodnih i artificijelnih varijacija bez hijerarhije iza kojeg stoje Hana Paleka i Eleonora Popović. Za svoje ideje mladi timovi osvojili su vrijedne nagrade.

Cilj ove prezentacije i javne izložbe radova, u organizaciji Društva arhitekata Zadra, Grada Zadra i udruge Eko-Zadar, je senzibilizirati struku, građane i različite interesne skupine za takve prostore i potaknuti moguću raspravu pa i buduće projekte i natječaje.