U Gaženici se spremaju radovi vrijedni 18 milijuna kuna bez PDV-a. Lučka uprava Zadar raspisala je natječaj za rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture na području Ribarske luke unutar obuhvata trajektnog terminala Zadar-Gaženica.

Postojao je pokušaj da se taj neuređeni prostor, koji se teško može nazivati ribarskom lukom, da u koncesiju, ali zainteresiranih nije bilo. U 14 mjeseci radova predviđeno je proširenje obale, odnosno izgradnja servisnog platoa za podizanje i spuštanje plovila u more (travel lift), izgradnja skladišta s pripadajućim pomoćnim objektima, te uređenje prometnice, parkirališta, zelenih površina i manipulativnog prostora. Uz objekt skladišta, predviđena je gradnja objekta s prostorijama za odmor i boravak ribara i drugih zaposlenika, garderobama i sanitarijama, prostorijom za proizvodnju leda te za smještaj pribora za čišćenje i održavanje.

- Realizacijom projekta steći će se uvjeti za trajno i kvalitetno rješenje internih prometnica (promet u kretanju i mirovanju), manipulativnih površina, prostora za krpanje i pranje mreže, odvodnje oborinskih i otpadnih voda, vanjske rasvjete, vanjske hidrantske mreže, obalnog zida. Isto tako, osigurati će se prostor za skladištenje rezervnih dijelova, ribarskih alata i opreme, naglašeno je u postupku javne nabave LUZ-a.

Kopnena površina na kojoj se namjerava realizirati zahvat iznosi 15.665 m2, dok će bruto izgrađena površina svih objekata visokogradnje biti 1.065,26 m2. U projektu nije zaboravljeno ni na uređenje zelenih površina.

- Osobito je bitno preostali, slobodni prostor parcele urediti s posebnom pažnjom - sadnjom maslinika, tepiha niskog raslinja (lavanda i ružmarin) te krajobraznim rješenjima koja će naglasiti karakteristike podneblja, kao i uskladiti s već postojećim krajobraznim uređenjem izvedenim oko Benzinske postaje Crodux-Gaženica na istom platou, naglašeno je budućim izvođačima.

Krajnji rok za dostavu ponuda je 12. srpnja do 12:00 sati nakon čega slijedi 60 dana za odluku.