U Kneževoj palači održana je završna konferencija Projekta ForBioEnergy koji se financira u sklopu programa MED teritorijalne suradnje. Nositelj projekta je regija Sicilija, dok su ostali partneri Enviland i općina Petralia Sottana iz Italije, iz Španjolske AMUFOR i Gospodarska komora Valencije, iz Slovenije Slovenski šumarski institut i Regionalna razvojna agencija Zeleni krš, te iz Hrvatske Zadarska županija i Park prirode Velebit, uz pridružene partnere Naturu Jaderu i Ministarstvo poljoprivrede. Provedba projekta započela je 1. studenog 2016. godine i trajat će do 30. lipnja 2019. godine.

U ime Zadarske županije nazočnima se obratio zamjenik župana Šime Mršić koji je istaknuo da je cilj ovog projekta poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora.

- Da bi se to omogućilo, u sklopu ovog projekta pokušali su se napraviti modeli koji bi poticali iskorištavanje punog potencijala biomase, a da se pritom zaštiti bioraznolikost prirodnog područja. Zadarska županija svoje je pilot aktivnosti provodila na područjima parkova prirode Velebit (dijelu koji se nalazi u Zadarskoj županiji), Telašćica i Vransko jezero. Na temelju provedenih analiza, izradilo se dosta dokumenata u okviru radnog paketa 3 Testiranje. Jedan od bitnijih dokumenata koji su izrađeni je Akcijski plan koji predstavlja dobru podlogu za novi regulatorni okvir i postupak dobivanja dozvola vezanih uz upotrebu biomase u zaštićenim područjima, rekao je Mršić i dodao kako su svi dokumenti koji su dobiveni nakon provedenih aktivnosti prezentirani u sklopu tehničkih panela i treninga projekta na kojima su ključnim skupinama prezentirani dobiveni rezultati.

Na svečanosti na kojoj je bio nazočan i zamjenik direktorice Parka prirode Velebit Marijo Šaban, predstavljeni su projektni rezultati dobiveni tijekom provedbe projekta uz kratke prezentacije provedenih aktivnosti testiranja za pilot područja koja se nalaze u Zadarskoj županiji (PP Velebit, PP Vransko Jezero i PP Telašćica) i u Ličko-senjskoj županiji (PP Velebit).